Nieuws 14 april 2021

Zo maak je jouw consultatiebureau ‘beweeg uitnodigend!’

Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Zo heeft bewegen een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van jeugdigen. Kinderen vanuit hun fysieke en sociale omgeving stimuleren veel en gevarieerd te oefenen is nodig om bewegen goed aan te leren. Hier liggen kansen voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ). De JGZ ziet immers meer dan 95% van de kinderen van 0-4 jaar en richt zich op het gezond opgroeien van jeugdigen.

Inspiratiegids ‘beweegstimulerende JGZ-inrichting’ gelanceerd

In het middagprogramma van het JGZ Innovatieatelier, georganiseerd door het NCJ, op 14 april werd de Inspiratiegids beweegstimulerende inrichting bij de JGZ gelanceerd. Het landelijk Innovatieatelier van het NCJ komt vijf keer per jaar samen om in co-creatie te werken aan vernieuwing binnen de JGZ. De pioniers worden gestimuleerd op zoek te gaan naar ruimte om de beweging naar vernieuwing in gezamenlijkheid in te zetten binnen de eigen organisatie. De Inspiratiegids is een opbrengst voortkomende uit de pilot ‘Beweeguitnodigend inrichten consultatiebureau’ die op initiatief van het innovatieatelier en vanuit een slimme samenwerking met het Kenniscentrum Sport en Bewegen werd opgezet.

Over de pilot

Gedurende drie maanden werden wacht- en consultruimtes van vijf JGZ-locaties beweegstimulerend ingericht. De bevindingen uit deze pilot zijn verwerkt in de Inspiratiegids met als doel andere JGZ-organisaties te inspireren ook aan de slag te gaan met een inrichting die aanzet tot bewegen. De Inspiratiegids is een combinatie van wetenschappelijke kennis over hoe de inrichting van binnenruimten kan aanzetten tot bewegen en dus de ervaringen uit de praktijk. De Inspiratiegids neemt je mee in het hele traject: hoe pak je het aan, zo’n beweegstimulerende inrichting? Er wordt uitgelegd waar organisaties rekening mee moeten houden, welke keuzes ze moeten maken en er worden concrete voorbeelden, ervaringen, tips en instrumenten gedeeld.

Bekijk de Inspiratiegids

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.