Nieuws 26 januari 2023

Vragenlijst ‘De positie van de JGZ in Kansrijke Start’

Het actieprogramma Kansrijke Start loopt in september dit jaar vijf jaar. En ook de komende jaren zijn er structureel middelen beschikbaar voor Kansrijke Start. Inmiddels kennen we het belang van de eerste duizend dagen, hebben landelijke, regionale en lokale netwerken zich gevormd en is er veel kennis en informatie beschikbaar. Ook in de JGZ houden veel professionals zich (pro)actief bezig met Kansrijke Start. Om de JGZ optimaal te kunnen (blijven) ondersteunen rond Kansrijke Start, willen we alle JGZ’ers die zich bezighouden met Kansrijke Start vragen om een vragenlijst in te vullen. 

De eerste duizend dagen in het leven van een (ongeboren) kind zijn van groot belang voor de kansen op gezondheid, de verdere ontwikkeling van dat kind en voor het ouderschap van de (aanstaande) ouders. De JGZ speelt, samen met andere partijen, een cruciale rol in de eerste duizend dagen. Het NCJ wil in 2023 de positie van de JGZ binnen Kansrijke Start en de samenwerking  met de geboortezorg, de huisartsen, kinderopvang en met het sociaal domein verstevigen. Door te investeren in samenwerking kunnen we alle opgedane kennis, ervaringen en relevante samenwerkingen structureel borgen.

Over de vragenlijst

Via deze vragenlijst willen we in kaart brengen welke successen tot nu toe zijn behaald rond Kansrijke Start, hoe de huidige (en gewenste) positie van de JGZ is binnen de lokale coalities Kansrijke Start, welke kansen er liggen en welke actuele vragen leven rond Kansrijke Start.

Ben je zelf iemand en/of ken je iemand die zich bezighoudt met Kansrijke Start binnen jouw organisatie, vul de vragenlijst dan in of stuur ‘m door. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 15 minuten van je tijd in beslag. De resultaten worden besproken tijdens een fysieke bijeenkomst op donderdag 13 april van 13.30 tot 16.30 uur in Utrecht.

Naar de vragenlijst

Aanmelden voor de Kansrijke Start bijeenkomst op 13 april

Het verhaal van Kansrijke Start

Op de website van Kansrijke Start vind je ‘Het verhaal over de eerste 1.000 dagen. Voor iedereen die wil benadrukken waarom investeren in een Kansrijke Start van groot belang is. Bijvoorbeeld tijdens een presentatie, bijeenkomst of overleg.

Bekijk het verhaal over de eerste 1.000 dagen

Effectieve interventies

Het belang van het benutten van bewezen effectieve interventies in het jeugddomein wordt steeds duidelijker. Zowel voor de gezinnen zelf als in financieel opzicht. Ook landelijk is binnen het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS veel aandacht voor het inzetten van effectieve interventies voor gezinnen in kwetsbare situaties tijdens de eerste 1.000 dagen.

Lees meer over effectieve interventies

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.