Nieuws 12 juli 2016

Permanente innovatiekracht binnen de JGZ

Verslag van het Innovatieatelier, 7 juli 2016

De eerste en tweede lichting Innovatiepioniers uit het landelijk Innovatieatelier kwamen donderdag 7 juli bij elkaar om – samen met het NCJ – te bouwen aan permanente innovatiekracht binnen de JGZ. Ook de jong JGZ-ters uit Utrecht waren uitgenodigd om, met een frisse blik, mee te denken over de doorstart van het innovatieatelier en hun ervaringen met de Impulsbijeenkomsten te delen. De aanwezigen zijn unaniem: doorgaan met het  bundelen van innovatiekracht!

Zo’n twintig innovatiepioniers afkomstig van JGZ organisaties uit het hele land kwamen naar Utrecht om ervaringen uit te wisselen over wat het Innovatieatelier hun gebracht heeft en vooral stil te staan bij hoe het verder moet. De hamvraag: hoe kunnen we de innovatiekracht behouden en samen verder uitbouwen?  

Lef en zelfvertrouwen

De aanwezige JGZ’ers waren unaniem over wat het Innovatieatelier en de Impulsbijeenkomsten hen gebracht heeft: veel inspiratie, inzicht in veranderprocessen en een landelijk netwerk. Maar ook lef en meer zelfvertrouwen om in de eigen organisatie het belang van innovatie op de agenda te krijgen.

Voor het op grote schaal vernieuwen van de JGZ geldt een aantal belangrijke randvoorwaarden. In de eerste plaats is erkenning nodig in de eigen JGZ organisatie. Erkenning en een positie is nodig om vernieuwing in de eigen organisatie op te kunnen pakken. Een andere voorwaarde is dat de JGZ als sector landelijk beter bekend wordt. Nu kent nog lang niet iedereen ‘de JGZ’ als dé landelijke partner voor kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar en hun ouders.

Toekomst

Tips hebben de pioniers ook. Het besef van de noodzaak tot innoveren is er in de meeste JGZ organisaties wel, maar helaas zijn de acties nog niet concreet genoeg. Daarvoor is het nodig dat de Innovatiepioniers elkaar blijven zien, voeden en vooral concreet aan de slag gaan met innoveren. Soms gaat het om kleine en praktische aanpassingen met groots effect.

Vijf pioniers kregen van de aanwezigen het mandaat om verder te werken aan de doorstart van het Innovatieatelier. Samen met het NCJ gaan zij op 19 september met een concreet plan van aanpak aan de slag.

Meer informatie

Wil jij je ook bezig houden met innovatie? Collega’s in het land inspireren met vernieuwingen uit je eigen organisatie? En gebruik maken van het innovatienetwerk om zelf inspiratie op te doen? Sluit je dan aan bij het digitale platform ‘Innovatienetwerk JGZ’ op Google+.

 

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.