Nieuws 31 maart 2022

Oproep praktijktest ‘FLY-Kids’

Het NCJ is betrokken bij de ontwikkeling van een leefstijl signaleringsinstrument voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar. Dit instrument, genaamd FLY-Kids, kan door JGZ-professionals gebruikt worden om met ouders het gesprek aan te gaan over de leefstijl van hun kind. Voor het huidige onderzoek zijn we op zoek naar JGZ-locaties waar FLY-Kids getest kan worden.

Leefstijl bij jonge kinderen

Een gezonde leefstijl is essentieel voor optimale groei en ontwikkeling van jonge kinderen. Door ongunstige leefstijlgewoonten preventief te signaleren kunnen vroegtijdig interventies worden ingezet om de (lange termijn) risico’s van een ongezonde leefstijl, waaronder overgewicht, te verminderen. Tot voor kort bestond er geen eenvoudig instrument om de leefstijl van jonge kinderen te beoordelen. Als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord is een daarom een nieuw leefstijlsignaleringsinstrument ontwikkeld.

FLY-Kids

FLY-Kids is een signaleringsinstrument waarmee eenvoudig en snel de leefstijl van kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 3 jaar in kaart kan worden gebracht. FLY-Kids bestaat uit een korte vragenlijst met tien meerkeuze vragen die ouders/verzorgers voorafgaand aan het consult bij de JGZ invullen. Op basis van huidige normen en aanbevelingen wordt een dashboard getoond waarin in een oogopslag te zien is welke leefstijl-gerelateerde aspecten aandacht nodg hebben. De JGZ-professional kan dit dashboard en de erbij geleverde handelingsperspectieven gebruiken om het gesprek met ouders/verzorgers aan te gaan en hen te ondersteunen in het verbeteren van de leefstijl.

Praktijktest

Het project wordt in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd door het Erasmus MC in samenwerking met onder andere het NCJ, TNO, RIVM en het Voedingscentrum. In mei en juni 2022 willen we binnen de JGZ de eerste praktijktests van FLY-Kids uitvoeren. Het doel van deze praktijktests is het achterhalen van de bruikbaarheid en werkzaamheid van het intstrument.

Bent u jeugdarts, jeugdverpleegkundige of manager en enthousiast om aan deze praktijktest deel te nemen? Mail, bel of app voor meer informatie naar onderzoeker Anne Krijger: j.j.a.krijger@erasmusmc.nl, 06-24612722 of mail naar NCJ-adviseur Ondine Engelse: oengelse@ncj.nl.

Meer weten?

Ondine Engelse

adviseur

Lees meer over Ondine Engelse

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.