Nieuws 15 februari 2023

Meld je aan voor de clusterwerkgroep JGZ Richtlijnen

Wil je meedenken hoe JGZ Richtlijnen je beter kunnen ondersteunen bij je dagelijkse werkzaamheden? Wil je mee adviseren welke richtlijnmodules herzien moeten worden? En lijkt het je interessant om samen met experts te discussiëren over de beste aanbevelingen voor jouw vakgebied? Meld je dan aan als lid voor een van de 5 clusterwerkgroepen! De deadline voor de clusterwerkgroep ‘Opvoeden en ondersteunen’ is 15 maart a.s.

Werkzaamheden clusterwerkgroep

Als lid van de clusterwerkgroep ga je aan de slag met het:

  • meelezen en adviseren bij het ontwikkelen/herzien van alle JGZ richtlijnmodules in het cluster;
  • adviseren welke JGZ richtlijnmodules binnen het cluster een update nodig hebben;
  • afstemmen met de overkoepelende clusterstuurgroep*;
  • afstemmen met je achterban en beroepsvereniging.

Een clusterwerkgroep wordt bijgestaan door een richtlijnontwikkelaar die ondersteunt in de werkzaamheden. Zoals het uitvoeren van literatuuronderzoek, het schrijven van de richtlijnmodules en het verzamelen van alle input.

Wie zitten er in een clusterwerkgroep?

De richtlijnen moeten aansluiten bij iedere JGZ-professional. Daarom is het van belang dat alle disciplines vertegenwoordigd zijn binnen een clusterwerkgroep. Naast JGZ-professionals wordt de groep aangevuld met een richtlijnontwikkelaar, kennisexperts op het overkoepelende thema en er worden jeugdigen en ouders betrokken. Minimaal de helft van een clusterwerkgroep bestaat uit JGZ-professionals zodat de aanbevelingen goed aansluiten op de dagelijkse werkzaamheden.

Welke inzet wordt verwacht?

Een clusterwerkgroep komt gemiddeld 5-6 keer per jaar bijeen. Deze bijeenkomsten zijn afwisselend fysiek en digitaal. Elke bijeenkomst neemt zo’n 2-3 uur in beslag met 2 uur voorbereidingstijd. Op jaarbasis betekent dit een inzet van ongeveer 30 uur. Je verbindt je 3 tot 6 jaar aan de clusterwerkgroep.

Wat ontvang je voor je inzet?

Je krijgt vacatievergoeding voor deelname aan de werkgroep, dit is een vergoeding per deelgenomen bijeenkomst incl. voorbereidingstijd. Deze vergoeding gaat naar je organisatie wanneer je deelneemt vanuit je werkuren. Neem je deel vanuit eigen tijd dan ontvang je de vergoeding persoonlijk. Het is mogelijk om accreditatiepunten te ontvangen voor jouw deelname aan de clusterwerkgroep, hoeveel en hoe is afhankelijk van de voorwaarden per kwaliteitsregister.

Naast de vergoeding krijg je een training richtlijnontwikkeling. Zo heb je de juiste handvatten om goed mee te denken in de werkgroep. Ook krijg je een training op het gebied van diversiteit zodat de richtlijnen straks nog beter aansluiten bij de vragen die gesteld worden door ouders en jeugdigen. Mogelijkheden voor accreditatie voor deze trainingen worden nog uitgezocht.

Geclusterde richtlijnen

De komende jaren worden alle JGZ-richtlijnen omgezet in richtlijnmodules. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen zijn de richtlijnen ingedeeld in clusters. Voor nu zijn we vooral op zoek naar werkgroepleden voor het cluster ‘Opvoeden en ondersteunen’. Interesse doorgeven voor de andere clusterwerkgroepen is natuurlijk ook mogelijk. Op termijn zoeken we ook leden voor de clusters:

  • Voeding en groei – start begin 2024
  • Psychosociaal en gedrag – start begin 2024
  • Het lichaam – start 2024/2025
  • Ontwikkeling en zintuigen – start 2024/2025

Benieuwd naar welke richtlijnen in welk cluster zijn opgenomen? Bekijk hier de indeling 

Waar meld ik mij aan?

Stuur een mailtje naar richtlijn@ncj.nl onder vermelding van aanmelding lid clusterwerkgroep. Vermeld je functie, of je lid bent van de beroepsvereniging en voor welk cluster je je aanmeldt. Ook lezen we graag waarom jij denkt dat je een mooie aanvulling bent voor de clusterwerkgroep. En of je een specifieke expertise of interesse hebt voor een van de richtlijnen uit een cluster. De deadline voor de clusterwerkgroep ‘Opvoeden en ondersteunen’ is 15 maart 2023.

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen? Stuur een mail naar richtlijn@ncj.nl

*De stuurgroep heeft de regie over de ontwikkeling en het onderhoud van de richtlijnmodules in de clusters. Zij behouden o.a. het overzicht over de JGZ Richtlijnmodules in de vijf verschillende clusters, beoordelen de actualiteit van de richtlijnmodules en prioriteren welke richtlijnmodules worden herzien of nieuw ontwikkeld. 

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.