Nieuws 23 november 2022

JGZ Live! 2023 over mentale kracht

In JGZ Live! brengen we maandelijks mensen online samen om inspiratie te brengen en te halen om de jeugd zo gezond, veilig en kansrijk mogelijk te helpen opgroeien. Heel 2023 gaan we, steeds vanuit een ander perspectief, met elkaar in gesprek over hoe we mentale vooruitgang kunnen boeken. Collega’s uit het hele land, vanuit verschillende organisaties: JGZ, kinderopvang, onderwijs, jeugdhulp, gemeenten en zeker ook de jongeren zelf  – kunnen elkaar hier ontmoeten om samen met ons de dialoog aan te gaan.

Mentale gezondheid is onderdeel van ons ‘zijn’ en kan je niet los zien van lichamelijke of sociaal-emotionele gezondheid. Ook de context waarin we leren en leven; onze leer- en leefomgeving, is van grote invloed. Het gaat niet alleen over het individu; het is van maatschappelijk belang. Hoe ziek of gezond je ook bent, mentale vooruitgang is een doel wat ons allen aangaat. Daarom spreken we niet langer meer over mentale gezondheid maar over mentale kracht en richten we ons op preventie en op het versterken van deze kracht in de hele maatschappij; bij kinderen, jongeren en in hun leer- en leefomgeving.

Waarom willen we hier een heel jaar aandacht aan besteden? We horen allemaal de berichten uit de media dat het met veel jongeren niet goed gaat. Het rapport ‘Als je het ons vraagt 2022’ van de Kinderombudsman laat zien dat 13,3% van de kinderen het leven een onvoldoende geeft. Het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-rapport vertelde ons dat het percentage meisjes in het voortgezet onderwijs met emotionele problemen, tussen 2017 en 2021, is gestegen van 28 naar 43%.

Wat is er aan de hand met de jeugd? Of hebben we met elkaar een uitputtende samenleving opgebouwd? Zijn moderne mentale problemen misschien wel eerder sociale, ideologische en cultureel-economische problemen? Wil je meer weten over hoe we mentale vooruitgang kunnen boeken en hoe we naast het zoeken naar oorzaken ook aan oplossingen kunnen werken?

Meld je aan

” Het heeft voor mij veel waarde dat ontwikkelingen uit het hele land gedeeld kunnen worden met JGZ Live!” – deelnemer JGZ Live!

Onderwerpen

De komende maanden bespreken we o.a. de volgende onderwerpen:

  • De 4 niveaus van mentale kracht
  • De mentale schijf van vijf
  • Hoe we de mentale kracht van jeugd en gezin kunnen vergroten
  • Zijn de oorzaken ook de oplossingen?
  • De rol van de JGZ, opvoeders en onderwijs, gemeenten, jeugdzorg en maatschappij

“Heel fijn om elke keer de diepte in te kunnen gaan en fijn dat het onderwerp vooraf bekend was dan kan je kijken of de goede persoon aansluit.” – deelnemer JGZ Live!

Data 2023

In de NCJ agenda . JGZ Live! is van 15.00 – 16.30 uur. Lukt het toch een keertje niet om aanwezig te zijn? JGZ Live! wordt opgenomen en je kunt alle edities terugkijken op de JGZ Live!-pagina.

Meld je aan

Boekentip: Mentale vooruitgang van gezinnen

Wil je je vast inlezen op het onderwerp? In het nieuwe boek Mentale vooruitgang van gezinnen onderzoekt een denktank van deskundigen wat jeugd en gezin nodig hebben om er mentaal op vooruit te gaan. In JGZ-Live! mogen we maandelijks één exemplaar weggeven aan de aanwezigen.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.