Nieuws 10 oktober 2017

Integrale Vroeghulp is en blijft nodig voor ‘puzzelkind’

Integrale Vroeghulp is het perfecte voorbeeld van de vroegtijdige, integrale jeugdhulp voor jonge complexe ‘puzzelkinderen’, maar zit na de decentralisatie in de verdrukking. Aldus de voorzitter van de Partnerraad Integrale Vroeghulp Ruud Grondel, die gemeenten oproept om kennis en kunde te behouden.

Samen de zorg voor jeugd zo goed mogelijk organiseren. Dat betekent: met jeugdigen en hun ouders en met de specifieke deskundigen zo snel en dichtbij mogelijk met elkaar de meest passende zorg bieden. Integrale Vroeghulp is het perfecte voorbeeld van deze vroegtijdige, integrale hulp. Eigenlijk dus een ‘wijkteam avant la lettre’ met specifieke doelgroep het jonge (complexe) ‘puzzelkind’.

Knelpunt

Door variatie in gemeentelijk beleid, door de diverse inkoopmodellen en door het breed inzetten van expertise, is het landelijk dekkend netwerk van Integrale Vroeghulpteams in de verdrukking geraakt.

Het is ironisch dat de integrale aanpak omarmd is bij de decentralisatie, maar nu dit ‘breed’ wordt georganiseerd er juist kans is op verlies van expertise en mogelijkheden om IVH adequaat in te zetten!

Voorzitter Grondel roept gemeenten op om Integrale Vroeghulp voor het jonge kind te erkennen als een specialisme, wat een herpositionering vraagt in elke regio.

Lees het volledige interview met Ruud Grondel

Landelijke coordinatie van Integrale Vroeghulp
Per 1 juli 2017 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport groen licht gegeven voor de doorstart van de landelijke coördinatie van Integrale Vroeghulp (IVH). Hiermee wordt erkend dat het snel en passend inschakelen van integrale hulp voor het jonge kind met complexe problemen onmisbaar is en een nieuwe impuls nodig heeft in deze tijden van transformatie. De landelijke coördinatie van IVH ligt vanaf nu bij het NCJ. Lees meer 

Bekijk ook:

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.