Nieuws 14 december 2023

Eerste leerlijn gedragsverandering: dit zeggen collega’s erover

Hoe neem je je mensen mee in verandering? Hoe zorg je voor een duurzame gedragsverandering? Deze vragen stonden centraal in het leertraject gedragsverandering. Een leertraject waar 12 JGZ organisaties met in totaal 37 deelnemers gewerkt hebben aan 15 cases.

Over de totale leerlijn is men erg tevreden en scoort men een 4,6 (op een 5 puntsschaal) . Deelnemers zijn blij met de verbinding tussen theorie en de praktijk. Vonden de opbouw en samenhang fijn en het model erg leerzaam. Allen geven aan de opgedane kennis te willen borgen en levend te willen houden. Vaak kwam terug de behoefte aan een verdiepingstraject en het verzoek de leerlijn opnieuw aan te bieden aan anderen.

Wat collega’s erover zeggen:

“Ik heb een bredere blik op gedragsverandering, weet welke factoren (ACDR) een rol kunnen spelen en ken een aantal interventietechnieken”.

“Het heeft me doen realiseren dat bijna elke verandering succesvoller wordt met deze methodiek dan de gebruikelijk gehanteerde aanpak en implementatie. Bij al deze veranderingen wil je een bepaald gedrag bereiken dat bijdraagt aan bereiken van het doel. Dankzij de geleerde methodiek begrijp ik nu beter hoe dit stapsgewijs aan te pakken om onbewust gedrag bloot te leggen en vervolgens de juiste interventies en technieken in te zetten. Tevens was het erg interessant om meer te weten te komen over menselijk handelen dat veel vaker op basis van het onbewuste is dan op basis van rationaliteit.''

“Implementeren van iets nieuws is méér dan alleen maar kennisoverdracht via een scholing. Er zijn verschillende soorten weerstanden en daar passen ook verschillende interventietechnieken bij.''

Ook aan de slag?

Wil je meer weten over duurzame gedragsverandering ? Neem een kijkje op deze pagina of neem hieronder contact op met NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.