Nieuws 26 oktober 2021

#eerlijkzwanger: deel zorgen en vragen al tijdens de zwangerschap!

Maandag 1 november gaat de campagne ‘#eerlijkzwanger’ van start met een instagram account en website. Met als doel dat zorgen bespreken, vragen stellen en extra ondersteuning accepteren tijdens de zwangerschap normaal worden. Geen enkele aanstaande ouder is perfect. Met #eerlijkzwanger vragen we meer aandacht voor de echte, eerlijke verhalen rond de zwangerschap. Zorgverleners, zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en JGZ’ers spelen hier ook een belangrijke rol in. Er zijn diverse materialen beschikbaar.

#eerlijkzwanger

Op 1 november start de campagne #eerlijkzwanger, met een instagram account en website:

BEKIJK HET INSTAGRAMACCOUNT>

BEKIJK WWW.EERLIJKZWANGER.NL>

BEKIJK DE THEMA NIEUWSBRIEF VOOR ZORGVERLENERS>

Aanstaande moeder Angel, 20 weken zwanger en haar vriend Rico delen met #eerlijkzwanger ook hun verhaal.

‘In het begin waren we heeeeel blij. Uiteindelijk kwam de zorg om de financiën omdat we allebei zonder werk kwamen te zitten. Een kleine is best wel duur! Vanwege de zwangerschap zijn we ook net verhuisd en zoeken nu een eigen plekje om een nieuw leven op te bouwen. Een maatschappelijk werker helpt ons met onze financiën en het contact met de woningcorporaties. We kwamen bij haar terecht via de verloskundige. Zij vroeg hoe het met me ging. Ik ben liever open, dan dat ik moet liegen en zeggen dat het fantastisch met me gaat.’

Lees meer op www.eerlijkzwanger.nl

Veerkrachtige ouders en een kansrijke start voor het kind

De eerste 1000 levensdagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd. In Nederland heeft rond 16% van de kinderen een valse start bij de geboorte. Daardoor is de kans dat zij later fysieke en psychische problemen krijgen groter. Samen zorgen voor je kind, al in de zwangerschap, is dus erg belangrijk. Zowel voor de ouders als voor het kind (Kansrijke Start).

Zorgen delen

Aanstaande ouders kunnen vragen of zorgen hebben over de zwangerschap zelf en hoe je je kind kunt opvoeden. Maar ook over geld, problemen met huisvesting, psychische problemen, trauma’s en/of problemen in de relatie met een partner of familie. Het is niet vanzelfsprekend dat aanstaande ouders ook deze zorgen en vragen delen. Zij weten ook niet altijd met wie dat kan. Het liefst deelt een (aanstaande) ouder ook deze zorgen/vragen zo vroeg mogelijk, zodat je stress en onzekerheden zoveel mogelijk kan voorkomen. Zodat problemen niet groter hoeven te worden. Aanstaande ouders kunnen hiervoor terecht bij verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, verloskundige, kraamverzorgende en de jeugdverpleegkundige.

Samenwerking tussen geboortezorg en jeugdgezondheidszorg

Voor zorgverleners kan het lastig zijn om met aanstaande ouders te praten over niet-medische thema’s die verder reiken dan de zwangerschap en bevalling, maar die de zwangere en het (ongeboren) kind sterk beïnvloeden. Samenwerking tussen professionals werkzaam in de geboortezorg (o.a. verloskundig zorgverleners en kraamverzorgenden) en de jeugdgezondheidszorg (jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen) is daarbij van grote meerwaarde. Aanstaande ouders kunnen met verloskundigen ook praten over niet-medische kwesties. En de jeugdgezondheidszorg kan een verbindende schakel zijn naar het sociale domein voor als er meer hulp of ondersteuning nodig en/of gewenst is. Er zijn ook diverse programma’s die zorgverleners kunnen helpen om aanstaande ouders te steunen bij hun zorgen en/of vragen. Zoals de ALPHA-NLpreSPARK en VoorZorg.

Prenataal huisbezoek door de JGZ

Met de wet ‘Prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg’ (PHB JGZ) krijgen alle gemeenten de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan de zwangere en/of het gezin in een kwetsbare situatie te bieden. Het wetsvoorstel hiertoe ligt momenteel voor behandeling in de Eerste Kamer. Ter ondersteuning van de praktijk ontwikkelde het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) in opdracht van VWS de handreiking Prenataal Huisbezoek door de JGZ, bij zwangeren of gezinnen in een kwetsbare situatie. De handreiking is vanaf heden beschikbaar.
Lees meer 

Beschikbare materialen (downloads)

DOWNLOAD HET PERSBERICHT (.DOCX) >

DOWNLOAD HET ARTIKEL (DOELGROEP AANSTAANDE OUDERS) (.DOCX) > 

DOWNLOAD DE POSTER (.PDF) > 

DOWNLOAD DE INSTA AFBEELDING #EERLIJKZWANGER (.PNG) > 

DOWNLOAD HET HEADERBEELD (.PDF) >

OPTIES SOCIAL MEDIA BERICHTEN EN HASHTAGS (.DOCX) >

Foto’s

Onderstaande foto’s mogen vanaf 1 november a.s. gebruikt worden om de campagne #eerlijkzwanger te delen en bij gebruik geldt een verplichte naamsvermelding: #eerlijkzwanger – www.eerlijkzwanger.nl.

Download de foto ‘glamour’ van Cherell en Danny (.jpg) >
Download de foto ‘puur’ van Cherell en Danny (.jpg) > 
Download de foto ‘glamour’ van Angel en Rico (.jpg) >
Download de foto ‘puur’ van Angel en Rico (.jpg). >

Contact

Voor vragen kun je contact opnemen met Linda van den Haak via lvdhaak@ncj.nl of met Ondine Engelse via oengelse@ncj.nl.

 

Eerlijkzwanger.nl is mogelijk gemaakt door ZonMw en ontwikkeld vanuit een samenwerking tussen het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Amsterdam UMC, GGD Zeeland, TNO en Zorgbroeders.

Meer weten?

Ondine Engelse

adviseur

Lees meer over Ondine Engelse

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.