Nieuws 12 april 2019

Benen Op Tafel-bijeenkomst over jongeren met chronische aandoeningen

Het Verwey-Jonker instituut deed onderzoek naar de prevalentie van chronische aandoeningen en hoe het met die jongeren gaat. De uitkomsten geven aanleiding om met de JGZ in gesprek te gaan over de consequenties van deze nieuwe duidelijkheid. Op 8 mei 2019 organiseert het NCJ daarom de tweede Benen Op Tafel-bijeenkomst. Meld je aan en praat mee tijdens deze informele bijeenkomst inclusief lunch.

Lees meer over het onderzoek van Verwey-Jonker instituut

Bekijk de factsheet van het onderzoek van Verwey-Jonker instituut

In een benen-op-tafel-overleg gaan we in gesprek met de onderzoekers, met elkaar en krijgen we een preview van een lopend ZonMw-project van ervaringsdeskundige ouders dat zich op deze groep jeugdigen richt.

Wat kan de JGZ betekenen voor jongeren met een chronische aandoening?

Wat helpt als een jongere door een chronische aandoening niet mee kan doen op school, sport of vrije tijd? Hoe kan de jeugdgezondheidszorg hier een rol in spelen? Welke maatschappelijke vraag moet er beantwoord worden? Chronische aandoeningen vragen om chronische aandacht.

Lineke van Hal van het Verwey-Jonker Instituut deed onderzoek naar jongeren met een chronische aandoening. Voor de eerste keer zijn alle kinderen en jongeren van 0 t/m 25 jaar met een chronische aandoening nauwkeurig geteld op basis van zorgverzekeringsgegevens. Het leverde een schokkend beeld op (een greep uit de conclusies):

  • Kinderen en jongeren met een chronische aandoening voelen zich minder vaak begrepen door klas-en studiegenoten
  • Jongeren met een chronische aandoening geven een lager cijfer aan hun leven     
  • Jongeren met een chronische aandoening hebben minder vaak een betaalde (bij)baan en doen vaker vrijwilligerswerk
  • Jongeren met een chronische aandoening hebben minder zin in de toekomst      
  • Kinderen en jongeren met een chronische aandoening sporten gemiddeld minder vaak

Op 8 mei 2019 praten we tussen 10:00 en 14:00 uur met de Benen Op Tafel verder over de conclusies van dit onderzoek. Aan het woord komen in ieder geval de onderzoekers en er is ook een preview van een ZonMw-project dat met ervaringsdeskundige ouders een oplossing voor deze groep jeugdigen ontwikkelt.

Wil je meer horen over dit onderzoek? Wil je meedenken en meepraten over de antwoorden op deze maatschappelijke vragen? Ben je benieuwd naar het ZonMw-project en wat je daar in de JGZ-praktijk al mee kunt? Meld je aan en kom naar het Benen Op Tafel-overleg van 8 mei 2019 (inclusief lunch). Zegt het voort! Dan kunnen we het erover hebben.

Aanmelden en meer informatie

Je kunt je aanmelden via dit aanmeldformulier

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mark Weghorst.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.