Handreiking 'Omgaan met armoede in de Jeugdgezondheid'

In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Professionals in de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg spelen een belangrijke rol in het signaleren en bestrijden van kinderarmoede. Om hen te ondersteunen is de Handreiking ‘Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid’ ontwikkeld. De handreiking is donderdag 14 oktober 2021 officieel gelanceerd.

Handreiking

In de handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in de jeugdgezondheid’ beschrijven de lectoren Mariëtte Lusse (Hogeschool Rotterdam) en Annelies Kassenberg (Hanzehogeschool Groningen), samen met Petra Kletter (adviseur Nederlands Centrum Jeugdgezondheid) concrete werkwijzen voor het Signaleren, het Ondersteunen en het Stimuleren (de S.O.S -aanpak) bij kinderarmoede. Deze werkwijzen zijn bestemd voor professionals in de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg. De handreiking is het derde deel van een drieluik. Eerder werden de handreikingen ‘Omgaan met armoede op scholen’ en ‘Omgaan met armoede in het sociaal domein’ uitgebracht.

Aan de slag!

Armoede is vaak een gevolg van meerdere (complexe) factoren en vraagt om een brede aanpak. Om de gevolgen van (kinder)armoede te verkleinen, hebben we de professionals in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg hard nodig. Maar ook de managers en beleidsmedewerkers van uitvoerende organisaties en gemeenten hebben hierin een taak. Wij roepen hen dan ook op om hun rol te pakken en met deze handreiking aan de slag te gaan!

Download de handreiking

Bekijk hier de lancering terug

Download hier de presentaties

Vragen?

Heb je vragen over deze handreiking of hoe je ermee aan de slag kan? Mail dan naar Lieke van der Meulen, lvandermeulen@ncj.nl of bel 06-13 13 64 99.

Bekijk ook:

Deel dit met je netwerk

Contactpersoon

Lieke van der Meulen

Telefoon: 06 - 13 13 64 99

E-mail: lvandermeulen@ncj.nl