Congres: netwerk Zicht op Buiten

23 november 2023 09:30 - 16:30 Jaarbeurs, Utrecht

Kinderen zitten te veel binnen en brengen te veel tijd door achter een beeldscherm. Funest voor de gezondheid, want bijziendheid neemt hierdoor fors toe en kan leiden tot netvliesloslating en blindheid. Maar ook motoriek, conditie, houding, gewicht en mentale gezondheid gaan achteruit. Hoe kunnen we gezamenlijk de leefstijl van de jeugd verbeteren? Het lustrumcongres van het Netwerk Zicht op Buiten op donderdag 23 november 2023 in Utrecht gaat dieper in op deze uitdaging.

Het Netwerk Zicht op Buiten zet zich al vijf jaar in om leefstijl van de jeugd te verbeteren. Bijvoorbeeld door minstens twee uur per dag buiten te zijn of te spelen in de eigen omgeving. Daardoor kan toename van bijziendheid verminderen en worden minder mensen onnodig blind. De vraag is hoe we dat gezamenlijk voor elkaar kunnen krijgen (#hoedan).

Programma

Tijdens het lustrumcongres op donderdag 23 november 2023 van 09.30 tot 16.30 uur in de Jaarbeurs in Utrecht, leer je als beleidsmaker, onderwijsprofessional, jeugdartsen of andere (oog)zorgprofessional over de laatste ontwikkelingen in de ooggezondheid en krijg je tips en voorbeelden over hoe buiten spelen te stimuleren. Vanuit (gedrags)onderzoek, beleid én praktijk.

Het programma trapt af met Florien van der Windt (Directeur Publieke Gezondheid VWS) en Karine van ’t Land (Voorzitter KAMG). Verder zijn er bijdragen van onder andere oogarts (en epidemioloog) professor Caroline Klaver en optometrist Gabi Steenbekkers, Gezonde School adviseur Muriel Weltens en Alles is Gezondheid netwerkadviseur Annette Postma. Bekijk hier het volledige programma.

Ontdek hoe we gezamenlijk buiten spelen kunnen stimuleren vanuit diverse lokale, regionale en landelijke beleidskaders, zoals omgevingsvisie, preventie- en sportakkoorden en beweegplannen. En hoe we van elkaar kunnen leren door alle mooie voorbeelden die er al zijn: gezonde schoolpleinen, speelbossen en tiny forests.

Meld je aan

Benieuwd hoe jij kan bijdragen om meer kinderen meer buiten te laten spelen? Vanaf nu is de voorinschrijving geopend. Ga naar het aanmeldformulier. Kosten bij definitieve deelname bedragen €90. Er is plek voor maximaal 180 deelnemers. Accreditatie wordt aangevraagd.

Organisatie en partners

Het lustrumcongres wordt georganiseerd door het Netwerk Zicht op Buiten in samenwerking met partners NCJ en Alles is Gezondheid. Congrescoördinatie is in handen van AJN-ambassadeur Vasanthi Iyer, arts M+G, instituutsopleider TNO.

Netwerk Zicht op Buiten richt zich op leefstijlverandering bij de jeugd, specifiek op beeldschermgebruik. Het netwerk (waaronder het Oogfonds en Jantje Beton) bestaat uit een oogarts-epidemioloog, orthoptist, optometristen, jeugdartsen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen, orthopeed, bewegingswetenschapper-epidemioloog, gezondheidswetenschappers, buurtspeelcoaches en psychologen. Zicht op Buiten bracht de gevolgen van te weinig beweging en buiten zijn voor de gezondheid van kinderen en jongeren in kaart, op het gebied van visus, motoriek en houding.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.