De kwestie: meld ik wel of meld ik niet?

17 april 2023 15:30 - 17:00 Online

De vraag lijkt simpel, maar er gaat een wereld achter schuil. Professionals laten zich helpen met afwegingskaders, stroomschema’s en meldcodes. En ze hebben hun eigen normen, waarden en ervaringen. Nog steeds vind je het antwoord op deze vraag niet zonder buikpijn, zonder dat het een ‘zeurend steentje’ in je schoen achterlaat. Hoe doe je het juiste? Hoe voorkom je dat je alleen doet wat nodig is? Wat is eigenlijk het verschil tussen het juiste doen en het nodige doen?

“Ik hield me toch aan de meldcode? Ik volgde toch de richtlijn? Ik ga er toch niet over wat er daarna gebeurt?” 

Professionals willen voorkomen dat de zorgen die ze over kinderen hebben waarheid worden. Dus willen ze handelen. Maar: welke zorgen zijn terecht, welke worden veroorzaakt door het kind, welke door het gezin, welke door de samenleving? Waar gaat de melding écht over? Zijn het mijn eigen zorgen (normen, waarden, ervaringen), mijn zorgen over wat van mij verwacht wordt als vakmens door mijn collega’s, door de organisatie, door mijn beroepsgroep of door de samenleving?

“Als ik me zorgen maak en ik wacht nog even af, om de kans te bieden zelf oplossingen en herstel te realiseren en het gaat dan toch mis? Had ik dan toch moeten melden?”

Hoe maak je de juiste beslissing? Welke afwegingen maak je daar in? In welke situatie vind ik dat lastig? Ken ik die situaties ook van collega’s? Heb ik het daar wel eens over? Ken ik hun zeurende steentjes, en ken ik de achtergrond van hun afwegingen?

In de Kwestie op maandag 17 april van 15.30 – 17.00 uur gaan we hier op in. We bespreken aan de hand van de kernvraag: “meld ik wel of meld ik niet” de achtergronden die bij deze vraag spelen. De Kwestie is een online dialoog voor vakmensen die met jeugd en ouders werken over ingewikkelde zaken. Vertrouwelijkheid en veiligheid zijn van belang om te zorgen dat ervaringen ook goed gedeeld kunnen worden.

Kijk ter inspiratie op de Kwestie bijvoorbeeld eens naar de documentaire (90min) Goede Moeders.

Lees meer over professionele dilemma’s

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.