Nieuwsbericht

Contactpersoon:
Tanja Geerdes-Maas adviseur
Telefoon:
E-mail: Tijdelijk niet aanwezig.

Terugblik op zesde editie Netwerk Informatisering

woensdag 29 januari 2020

Op 14 november 2019 vond alweer de zesde editie van het Netwerk Informatisering plaats. Een bont gezelschap woonde deze bijeenkomst bij: van staf- en beleidsmedewerkers tot JGZ-artsen en -verpleegkundigen, functioneel applicatiebeheerders, functionarissen gegevensbescherming, een bedrijfskundig informatie analist en een softwareleverancier van het digitaal dossier JGZ. Ze werden meegenomen in de wereld van artificial intelligence en blockchain, werden bijgepraat over actuele landelijke ontwikkelingen en konden zelf ervaren wat de implementatie van een nieuwe BDS release omvat.

Gamba IT

De bijeenkomst startte met een presentatie van Gamba IT. Emile van Rijn liet zien wat er nu al mogelijk is door te monitoren en de verzamelde gegevens te analyseren. Zo beschikken de duwbakken in de haven van Rotterdam allemaal over een sensor die wordt gekoppeld aan internet (internet of things). Daardoor is opeens in één oogopslag duidelijk waar alle duwbakken liggen en waar nog vrije plekken zijn. Verder voorzien wijnleveranciers hun wijnen van sensoren, zodat duidelijk is onder welke omstandigheden de productie en vervoer plaatsvinden (o.a. temperatuurbewaking).

Blockchain

Stefan Hofmans legde uit wat Blockchain is. De aanwezigen waren onder de indruk en zagen kansen maar ook risico’s. Omdat je niet met terugwerkende kracht gegevens kunt wijzigen, vinden de aanwezigen 100% integere data een voorwaarde. Het lijkt dan ook geen voor de hand liggende werkwijze voor het delen van dossiers. Op een wat hoger niveau zou dit binnen de JGZ wel kansrijk kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld bij het delen van richtlijnen.

Zorgen zonder Zorgen

NCJ-adviseur Merian Bouwmeester lichtte vervolgens het spel Zorgen zonder Zorgen toe (over uniforme registratie) en NCJ-adviseur Tanja Geerdes vulde aan met informatie over de digitale toegang voor jeugdigen en ouders tot het DD JGZ vanaf 1 juli 2020.

De ochtend werd afgesloten met een kenniscarrousel over de Health Deal I-JGZ (Paula Zwijgers), de Blauwdruk Prenatale Registratie (Ondine Engelse) en de Data alliantie Preventie (Tanja Geerdes).

Aan de slag met het interoperabiliteitsmodel

In de middag werd aan de hand van het interoperabiliteitsmodel van Nictiz stap voor stap uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken als je een verandering wilt doorvoeren op het gebied van ICT. De deelnemers konden dit daarna zelf toepassen op een nieuwe release voor de BDS. Eén van de deelnemers verzuchtte na afloop: “Pffff, zo kan het nog járen duren voordat een nieuwe release is geïmplementeerd.” Gelukkig is die werkelijkheid aan het veranderen, dankzij intensivering van de noodzakelijke samenwerking om nieuwe versies van de BDS te kunnen doorvoeren.

Het netwerk informatisering voor 2020 is al gepland: 3 december 2020. Het is nog ver weg, maar reserveer deze datum alvast in je agenda. Meer informatie volgt binnenkort. Houd hiervoor de NCJ agenda in de gaten.

Heb je vragen of wil je wat kwijt naar aanleiding van dit verslag? Neem dan contact op met Tanja Geerdes via tgeerdes@ncj.nl