Nieuwsbericht

Contactpersoon:
Jan van den Brule adviseur
Telefoon:
E-mail: jvdbrule@ncj.nl

Microplastics in babyvoeding bereid in plastic flessen

maandag 16 november 2020

Baby's die de fles krijgen, slikken naar schatting elke dag enkele miljoenen microplastics in. Dat concluderen Ierse onderzoekers in een nieuwe studie die deze maand gepubliceerd is in Nature Food. Meerdere nieuwssites, waaronder NOS, besteedden aandacht aan dit onderzoek. Hoe schadelijk is het gebruik van plastic flessen voor babyvoeding?

Het Voedingscentrum heeft dit onderzoek geduid in een reactie op hun website. De korte samenvatting luidt:

“Het onderzoek liet zien dat baby’s inderdaad via deze route blootgesteld worden aan microplastics. Tegelijkertijd benadrukken de onderzoekers dat het niet bekend is of dit effect heeft op de gezondheid van de baby. Vanwege de onzekerheden geeft dit onderzoek momenteel geen aanleiding om de huidige procedure voor het klaarmaken van flesvoeding aan te passen. De huidige richtlijnen van het Voedingscentrum voor het maken van flesvoeding zijn ook anders dan de methode van opwarmen die in het onderzoek gebruikt is."

"Alhoewel dit onderzoek geen reden is voor ons om op dit moment de richtlijnen aan te passen, blijft het Voedingscentrum deze ontwikkelingen uiteraard goed volgen. Voor consumenten die zich wel zorgen maken en iets willen doen, zou het bereiden van babyvoeding in een glazen fles een goed alternatief kunnen zijn. Het geven van borstvoeding blijft het beste voor een baby.”

Lees de volledige reactie van het Voedingscentrum op hun website >

Bekijk ook: