Nieuwsbericht

Media Ukkie Dagen 2020 - Boek, site, app: samen spelen op het web

donderdag 27 februari 2020

Tijdens de Media Ukkie Dagen (27 maart t/m 3 april 2020) wordt aandacht gevraagd voor het belang van mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Welke boekjes, films en spelletjes zijn geschikt voor mijn kind? Wanneer kies ik voor spelen met een beeldscherm, of juist even zonder? Wanneer laat ik mijn kind alleen en waar beleven we juist samen plezier aan?

Jonge kinderen zijn dol op media. Ze kijken hun favoriete kindertelevisie en bladeren door boekjes. Ze swipen naar filmpjes op internet en spelen spelletjes op de tablet. Ouders en opvoeders willen hun kind hierbij begeleiden. Maar hoe doe je dat?

Jeugdzorginstellingen, consultatiebureaus en andere professionele opvoeders spelen een belangrijke rol in het beantwoorden van vragen van ouders en opvoeders en het bieden van concrete handvatten. Organisaties door het hele land organiseren daarom van 27 maart tot en met 3 april activiteiten zoals media-speelochtenden, informatieavonden en workshops over mediaopvoeding. 

Op www.mediaukkiedagen.nl ontdek je als professional hoe je mee kunt doen aan de campagne en vind je informatie en tips over mediaopvoeding.

Besteed tijdens de Media Ukkie Dagen aandacht aan mediaopvoeding

Neem een kijkje op de website voor inspiratie en informatie. Hier vind je:

  • De kaart: meld je activiteit aan en wijs ouders en opvoeders op activiteiten in de buurt om met mediaopvoeding aan de slag te gaan.
  • De toolkit: met onder andere posters, sociale media afbeeldingen en een stappenplan voor het organiseren van een activiteit.  
  • Tips voor eigen inspiratie: zoals de E-learning Mediaopvoeding. Deze e-learning geeft de jeugdgezondheidszorg handvatten om ouders en opvoeders te ondersteunen bij hun vragen over mediaopvoeding. Deze staat in de JGZ Academie waar ook alle andere e-learnings te vinden zijn.
  • Tips om te delen met ouders en opvoeders. 
  • De MediaDiamant: de handige wegwijzer met tips voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Het belicht de vijf pijlers voor mediaopvoeding: veilig, leuk, samen, inhoud en balans. De bijbehorende brochures en knipvellen kun je inzetten tijdens een consult of activiteit. 
  • Iene Miene Media-onderzoeken: hierin worden jaarlijks de nieuwste feiten en cijfers over het mediagebruik van kleine kinderen (0 - 6 jaar) gepresenteerd. Op 27 maart wordt het Iene Miene Media-onderzoek van 2020 naar buiten gebracht!

Bekijk ook: