Nieuwsbericht

Jeugddomein zet gezamenlijk in op innovatie tijdens tweede editie Samen Toekomst Maken

donderdag 27 februari 2020

Kom je ook Samen Toekomst Maken? Op 16 april 2020 vindt bij De Fabrique in Utrecht de tweede editie van Samen Toekomst Maken plaats. Allerlei kennis, ervaringen en vraagstukken over (digitale) innovaties en het jeugddomein worden op één plek samengebracht. Tijdens het event zijn er maar liefst 40 workshops, verdeeld over vier thema’s: Karakters, Vakmanschap, Welzijn & Gezondheid en Ruimte creëren.

Samen Toekomst Maken is voor iedereen uit het jeugddomein: van onderwijs tot jeugdzorg. Het event geeft professionals, (IT)-managers en bestuurders de kans om in de wereld van innovatie te duiken en te leren van experts en elkaar. Het NCJ is samen met Platform 51, Garage 2020, GGD GHOR en iHub betrokken bij de organisatie van dit event. Met maar liefst 40 workshops verdeeld over vier thema’s is er voor iedereen een interessant programma.

De thema’s

1. Karakters

Wil je met innovatie aan de slag gaan, dan vraagt dat flexibiliteit en een dosis lef; om je kop boven het maaiveld uit te steken en risico’s te durven nemen. Welke karaktereigenschappen heb je nodig? Welke intrinsieke waarden? We laten sprekers (zorgprofessionals, ouders én jongeren) aan het woord over hun ervaringen, best practises, geleerde lessen en geven interactieve workshops om te motiveren, inspireren en te stimuleren.

2. Vakmanschap

Hoe ziet jouw vak er in de toekomst uit? Hoe werk je met welke professionals samen aan gezond opgroeien van onze jeugd? Het thema vakmanschap gaat niet alleen over kennis en vaardigheden die nodig zijn om op een nieuwe manier te kijken naar problematiek en te werken met (technologische) innovaties. Vakmanschap gaat ook over hoe professionals in verbinding staan met de jongeren en ouders, en met zichzelf en vakgenoten. Vakmanschap gaat over echt aandacht hebben voor en contact maken met de ander.

3. Welzijn & Gezondheid

We zijn in het hele bestaan van de mensheid nog nooit zo gezond geweest als nu. We worden gezond ouder en dat is grotendeels te danken aan ons zorgstelsel. Echter, het zorgstelsel richt zich op het beter maken van mensen en in veel mindere mate op het gezond houden van mensen. Wanneer we deze focus durven te verleggen dan ontstaat er een nieuw spectrum naast zorgaanbod: het gezondheidsaanbod. We hebben verschillende topsprekers gevraagd hun vernieuwende concepten – over DNA, data, preventie, nanotechnologie, Avatars en games – op het gebied van welzijn en (mentale) gezondheid te presenteren.

4. Ruimte creëren

Hoe kun je ruimte creëren en hoe kan ruimte bijdragen aan creëren? Hoe kun je ruimte geven aan de stem van collega’s, ouders en kinderen? En hoe kan (de) ruimte je inspireren tot creatieve en grootse ideeën?