Nieuwsbericht

Contactpersoon:
Ellen-Joan Wessels adviseur
Telefoon: 06 - 13 27 67 62
E-mail: ejwessels@ncj.nl

Interactieve infographic: Groen, ook voor gezond beleid

dinsdag 06 oktober 2020

Vanuit kennis uit netwerken van Alles is Gezondheid en Groen Kapitaal is een video met praktijkvoorbeelden en een interactieve infographic ontwikkeld over een groene gezonde leefomgeving en het belang hiervan. Ruim 20 partijen tekenen afgelopen week de pledge van Alles is Gezondheid tijdens de sluiting van de Week van het Groene Kapitaal van de provincie Noord-Holland. Het NCJ steunt het creëren van een gezonde leer- en leefomgeving vanuit de pijler gezondheid binnen de landelijke sector brede JGZ Preventieagenda.

Alles is Gezondheid en Groen kapitaal willen het belang van een groene gezonde leefomgeving breder uitdragen en ook gemeenten uitdagen hier meer mee te doen. Madeleen Helmer, projectleider bij Klimaatverbond Nederland: ‘Groen helpt enorm om de toenemende klimaatproblemen het hoofd te bieden: het beperkt wateroverlast en droogte én groen koelt de stad. Met de infographic en intentieverklaring kunnen we partijen die vanuit verschillende ‘agenda’s’ op de waarden van groen uitkomen makkelijker vinden. Zo kunnen we onze onderlinge samenwerking en die met gemeenten, provincies en waterschappen binnen Klimaatverbond Nederland verder versterken’.

Bekijk de interactieve infographic >

Bekijk de video met praktijkvoorbeelden >

Lees het nieuwsbericht van Alles is Gezondheid >

Pijler gezondheid

Ook in Nederland maakt het uit waar je wieg staat. Leven in ongezondheid verkort de levensduur en kan ervoor zorgen dat je tot wel 15 jaar mindere levenskwaliteit ervaart. Investeren in gezondheid is investeren in de toekomst. Als JGZ’er kun je het gezondheidsvermogen van jeugdigen optimaliseren door gezondheidsverschillen te verkleinen en gezondheidsvaardigheden te vergroten. Gezondheid is één van de vier pijlers uit de landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda. Onderdeel hiervan is een gezonde leefstijl.

Bekijk de pijler gezondheid >

‘Groen als krachtig instrument voor gezondheid’

Onlangs interviewden we Jolanda Maas, van achtergrond socioloog en nu werkzaam aan de sectie Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, over de positieve effecten van groen op de ontwikkeling van kinderen over dit onderwerp. Sinds zij in 2009 promoveerde bij onderzoeksinstituut Nivel op de vraag wat groen in de leefomgeving bijdraagt aan gezondheid is het haar persoonlijke missie om meer bekendheid te geven aan wat groen voor de gezondheid van mensen kan betekenen.

Lees het interview met Jolanda Maas >

JGZ Preventieagenda