Nieuwsbericht

Doen wat werkt! Smakelijke Eters

maandag 30 september 2019

In ‘Doen wat werkt’ worden verschillende JGZ-interventies gedeeld. Deze maand vertelt Joke Knoppert over Smakelijke Eters. Smakelijke Eters is een praktische workshop waarin de workshopleider actief met ouders van kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 4 jaar aan de slag gaat, waarbij de smaakontwikkeling bij kinderen centraal staat. Joke is projectmedewerker Gezonde Start bij het Voedingscentrum.

Over Smakelijke Eters

‘Smakelijke Eters’ is een praktische workshop waarin de workshopleider actief met ouders van kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 4 jaar aan de slag gaat. In de workshop staat de smaakontwikkeling bij kinderen centraal. Smaakontwikkeling is belangrijk om gevarieerd te leren eten en vormt daarmee de basis van een gezond voedingspatroon.

Het doel van de workshop is om ouders bewust te maken van wat er allemaal bij smaak komt kijken en hen handvatten te geven om binnen de opvoeding de smaakontwikkeling te stimuleren en daarmee een gezond eetpatroon bij hun kind te realiseren. De workshop duurt twee uur en is geschikt voor alle ouders met kinderen tussen 4 maanden en 4 jaar.

Gebruikersoordeel over Smakelijke Eters

Ouders die de workshop hebben gevolgd zeggen onder andere:

  • Goede voorbeelden, doet de voorkeur van je kind beter begrijpen.
  • Prima, duidelijk en leuk in elkaar gezet.
  • Door zelf te proeven ervaar je veel beter hoe het voor je kind is om nieuwe smaken te proberen.
  • Leuke workshop en veel informatie met andere ouders uitgewisseld.
  • Was erg leuk en interessant.

Workshopgevers zeggen het volgende over de workshop:

  • Leuke, lekker praktische en interactieve workshop.
  • Wat een mooie materialen.
  • Deze workshop ga ik zeker vaker geven.

Deze gegevens zijn afkomstig uit een pilotonderzoek dat eind 2017 is gehouden toen de workshop net was geactualiseerd.

Onderzoek

De inhoud van de workshop is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar wat werkt om de smaakontwikkeling te stimuleren. Hieruit blijkt dat een goed voorbeeld geven en de opvoedstijl die ouders hanteren bepalend te zijn voor de smaakontwikkeling van het kind.

De smaakontwikkeling op jonge leeftijd is één van de meest bepalende factoren in het voedingsgedrag van mensen. Het van jongs af aan stimuleren van een brede smaakontwikkeling is daarom van belang. Uit onderzoek blijkt dat ouders hierin een grote rol spelen, onder andere door hun eigen voorbeeldgedrag alsmede de opvoedstijl die zij hanteren. Door ouders meer inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij smaakontwikkeling en hen handvatten te geven om binnen de opvoeding de smaakontwikkeling te stimuleren kunnen zij een gezond eetpatroon van hun kind bevorderen. 

Doorontwikkeling

De workshop Smakelijke Eters is in 2011 ontwikkeld. Er is toen een beperkt aantal ‘Smaakkisten’ op de markt gebracht waarmee kinderdiëtisten de workshop in het land zijn gaan geven. De interventie heeft toen al de erkenning ‘Goed onderbouwd’ gekregen in de Interventiedatabase Gezond en Actief Leven van het RIVM Centrum Gezond Leven (CGL).

In 2017 is Smakelijke Eters doorontwikkeld. Dat wil zeggen dat alle materialen zijn geactualiseerd onder andere met doorvoering van de nieuwe Schijf van Vijf. Het is nu als verzendpakket te koop (in plaats van Smaakkist) met handleiding, fotokaarten, flyers, posters en voorbeeldmaterialen in de webshop van het Voedingscentrum. Hiermee zijn de kosten en de drempel om de interventie aan te schaffen verlaagd. De handleiding begeleidt de workshopleider van A tot Z waardoor de workshop onbezorgd en met veel plezier kan worden gegeven. Sinds de doorontwikkeling is op de webpagina ook een sfeerimpressie te zien en materialen/tips voor de werving.