Nieuwsbericht

Doen wat werkt! blikt terug

maandag 26 augustus 2019

In de vaste rubriek ‘Doen wat werkt!’ worden verschillende JGZ-interventies gedeeld. Deze maand blikken we terug op twee interventies die afgelopen half jaar in deze rubriek aan bod kwamen: ‘Happyles’ en ‘Zwanger, Bevallen, een Kind (ZBK).’

Over ‘Happyles’

Happyles is een schoolprogramma gericht op het bevorderen van welbevinden en de preventie van depressie klachten bij MBO- en VMBO-leerlingen. Driekwart van de psychische aandoeningen begint vóór het 24e jaar en de gemiddelde leeftijd voor een eerste depressie onder jeugdigen is 14 jaar. Daarbij hebben lager opgeleiden meer kans op psychische problemen terwijl ze minder snel hulp zoeken. Dat zien we ook terug bij de online groepscursus Gripopjedip, waar lager opgeleide jongeren zijn ondervertegenwoordigd. Een preventieprogramma op school, zoals Happyles, voor (V)MBO leerlingen is dan ook relevant.

Happyles is gebaseerd op positieve psychologie en cognitieve gedragstherapie, beide effectieve methoden in de aanpak van depressie en het versterken van welbevinden. Het is een compact programma dat bestaat uit vier klassikale lessen (twee online en twee face-to-face lessen), een Happylestest en een adviesgesprek voor alle leerlingen. Leerlingen die volgens de Happylestest depressie klachten hebben,worden begeleid naar lokaal evidence-based aanbod, zoals een depressie cursus, kopp-cursus of behandeling. Happyles wordt uitgevoerd door getrainde GGD- of GGZ-preventie professionals, in nauwe samenwerking met de school. Het Happyles-adviesgesprek kan gekoppeld worden aan het extra JGZ-contactmoment voor adolescenten.

Lees meer over Happyles >

Over ‘Zwanger, Bevallen, een Kind (ZBK)’

Zwanger, Bevallen, een Kind (ZBK) is een praktische en actieve cursus voor aanstaande ouders, die bestaat uit 8 bijeenkomsten van twee uur (7x tijdens de zwangerschap, 1x na de bevalling). Uniek is dat de cursus beide ouders een gedegen voorbereiding biedt op verschillende aspecten van het krijgen van een kind. In het eerste uur van elke bijeenkomst doen aanstaande moeders en vaders verschillende opdrachten en oefeningen. Docenten delen op interactieve wijze informatie over zwangerschap, bevalling en ouderschap en ontwikkeling van de baby.

Het tweede uur bestaat voor de vrouwen uit bewegingsoefeningen met informatie van een bewegingsdeskundige/oefentherapeut. Tijdens dit uur zijn ook de partners een aantal keer welkom. Zo leren zij meer over wat ze kunnen doen tijdens de bevalling en doen ze samen oefeningen. Daarnaast is er tweemaal een ‘vaderbijeenkomst’ tijdens het tweede uur. Onder leiding van een ervaren vadercoach wordt gepraat over belangrijke veranderingen in je leven wanneer je vader wordt. 

Lees meer over Zwanger, Bevallen, een Kind (ZBK) >

Bijdragen?

Sinds april 2018 staat de rubriek 'Doen wat werkt!' vast in onze maandelijke NCJ nieuwsbrief. Deze rubriek laat je kennismaken met diverse, goed onderzochte interventies of instrumenten voor de JGZ. Tip onze redactie door jouw interventie te mailen naar Natascha Hensen via nhensen@ncj.nl.

Criteria:

  • Het betreft een erkende interventie;
  • De interventie is onderzocht;
  • Het wordt uitgevoerd door de JGZ;
  • Het is mogelijk de interventie landelijk uit te rollen.