3. Het innemen van een metapositie

Vandaag zoomen we in op de derde buffer van ouderschap: Het innemen van een metapositie. Het is belangrijk dat ouders in staat zijn om eerlijk en actief te reflecteren op hun eigen handelen. Wanneer ouders in staat zijn om ‘boven de situatie te hangen’, krijgen zij inzicht in het effect van hun gedrag op hun kind. Dit inzicht heeft de ouder nodig om zijn (opvoed)vaardigheden wel of niet aan te passen.

Om deze buffer verder te illustreren delen wij een column van ouder- schapsdeskundige Janneke van Bockel waarin zij zich afvraagt wat Alice van der Pas zou zeggen over alle berichten in het nieuws aan- gaande kwetsbare gezinnen in de coronacrisis. Daarnaast bespreken Sonja Ehlers en Edith Raap de basisprincipes om oudergericht te kunnen werken.

Lees de artikelen >

Doe mee!

Laat ons weten wat jij doet rondom ouderschap en het aansluiten bij ouders door de hashtag #aansluitenbijouders

Ter afsluiting blikken we dinsdag 9 juni van 15.00 tot 16.30 uur via een online JGZ Live! bijeenkomst met de verschillende experts terug op de Week van de Ouder door met elkaar het gesprek aan te gaan. Hoe kun je de buffers meenemen in je werk? Waar ga je mee door, waar ga je mee beginnen en waar ga je wellicht mee stoppen? 

Meld je aan voor JGZLive! >

Deel dit met je netwerk

Blijf op de hoogte!

Tijdens de Week van de Ouder staan we elke dag stil bij een buffer over de veerkracht van ouders. Wil je dagelijks de artikelen en andere bijdragen automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in!

Houd mij op de hoogte >

Contactpersoon
Ouderschap

Nynke Steenbergen

Telefoon: 06 - 28 27 00 76

E-mail: ouderschap@ncj.nl