Achtergrond

De psychosociale ontwikkeling van kinderen wordt vanaf de geboorte gevormd via transactionele processen tussen het kind en zijn omgeving. Aandacht voor hechting is van belang voor een gezonde ontwikkeling. SamenStarten-professionals kunnen een veilige hechting bevorderen door aandacht te besteden aan de brede opvoedsituatie en de empowerment van de ouders.

Het DMOP

Het DMOP is ontwikkeld in 2001 in opdracht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de Gemeente Amsterdam. De ontwikkelaar van het DMOP is Noortje Tan, begeleid door Dr. D. van den Boom en Prof. Dr. J. Hermanns (Universiteit van Amsterdam).

Het DMOP is het resultaat van een project ter verbetering van de zorg rondom gezinnen met kinderen in de gemeente Amsterdam. Hierbij was de opdracht: ontwikkel een screening op veilige hechting; een manier om te kunnen onderscheiden of een kind zich veilig of onveilig aan de ouder gehecht heeft. Het resultaat is een stapsgewijs volgsysteem, waarbij de hechting tussen ouder en kind vanaf de geboorte gevolgd wordt.

De ontwikkeling van het DMOP begon met de versie ‘vanaf de geboorte’. Deze versie van het protocol is gericht op de eerste anderhalf jaar na de geboorte, een voor de ontwikkeling van het kind specifieke en belangrijke periode.

De methodiek kan ook worden vertaald naar andere levensfasen. Inmiddels is een aantal vertalingen van het protocol gerealiseerd (prenataal en 4+), en worden deze als pilot in diverse gemeenten getest.

SamenStarten

Na de invoering van het DMOP in gemeente Amsterdam volgt in 2002 een uitbreiding naar het landelijk gerichte project SamenStarten, geïnitieerd door TNO en geïnspireerd door het Britse Sure Start. De effectieve samenwerking van de JGZ-organisatie met de samenwerkingspartners in de zorg kreeg een prominente plek in het programma. In 2003 werd SamenStarten getest in de gemeenten Breda, Dieren/Velp en Maastricht. In 2005 besloten deze gemeenten SamenStarten structureel in te voeren. De belangrijkste redenen voor dit besluit waren:

  • enthousiasme van de professionals in het werken met de methodiek
  • de aanzienlijke toename in inzicht in de werkelijke ondersteuningsbehoeften van de betrokken gezinnen
  • de verbeterde samenwerking met de partners rondom de zorg voor het jonge kind

Landelijk beheer

Vanaf 2005 is het aantal gemeenten en organisaties dat met SamenStarten werkt toegenomen. Momenteel werkt ongeveer een derde van de JGZ-organisaties met SamenStarten. Bekijk hier welke organisaties dit zijn. Vanaf 2014 is het beheer van SamenStarten overgedragen aan het NCJ. Het NCJ ondersteunt SamenStarten-organisaties bij de implementatie en borging van het programma. Hierbij wordt samengewerkt met AIT.

Deel dit met je netwerk

Contactpersoon
SamenStarten

Nic├┤lle Verstraeten

Telefoon: 06 - 53 97 56 39

E-mail: samenstarten@ncj.nl