Richtlijn: Vroegtijdige opsporing van gehoorverlies bij kinderen en jongeren (2016)

6. Preventie van gehoorverlies door hard geluid - Aanbevelingen

Al voor de basisschoolleeftijd worden kinderen blootgesteld aan harde geluiden, denk bijvoorbeeld aan lawaaiig speelgoed of een lawaaiige omgeving. Maar het grootste risico lopen kinderen en jongeren door veelvuldig te luisteren naar luide muziek, of dat nu individueel via een koptelefoon of oordopjes is of in groepen bij bijvoorbeeld concerten of disco’s. In dit thema wordt besproken welke manieren er zijn om bewustwording hiervan bij kinderen en jongeren van 10-18 jaar en hun ouders te verhogen. Zo zijn er manieren om het gehoor zelf, waar en wanneer men wil, te onderzoeken, zoals de Nationale Hoortest (vervallen) en Oorcheck.nl. Daarnaast bespreken we wat de JGZ kan doen aan preventie van gehoorschade.

Aanbevelingen

  • De JGZ is op de hoogte van op kennis gerichte preventieprogramma’s en adviseert basisscholen en middelbare scholen waar deze programma’s te verkrijgen zijn en hoe deze programma’s gebruikt kunnen worden.
  • De JGZ inventariseert bij jongeren op de middelbare school tenminste één keer het gehoorgedrag met behulp van vragenlijsten.

De Nationale Hoorstichting staat op het standpunt dat in verband met de hoge percentages kinderen en jongeren die risico lopen op gehoorschade door hard geluid, het gehoor van kinderen op 10-, 13- en 15/16-jarige leeftijd met een hoortest gescreend zou moeten worden door de JGZ.


Pagina als PDF