Richtlijn: Vroegtijdige opsporing van gehoorverlies bij kinderen en jongeren (2016)

Onderbouwing en referenties

Uitgangsvraag

  • Welke overdracht van informatie tussen NICU’s en de regio coördinator JGZ dient plaats te vinden om de juiste gehoorscreeningsmethode op de juiste plaats te laten plaatsvinden? 

Voor het beantwoorden van deze vraag is gekozen voor een practice-based benadering. Dat wil zeggen dat de aanbevelingen van dit thema tot stand kwamen op basis van informatie verkregen via experts.

Overwegingen

Om te voorkomen dat pasgeborenen niet of dubbel gescreend worden is vereist dat vanuit de NICU’s naar de JGZ voor alle kinderen die langer dan 24 uur op de NICU hebben gelegen de volgende informatie uitgewisseld wordt:

  • Naam pasgeborene
  • Adres en woonplaats
  • Geboortedatum
  • Is het kind door de NICU gescreend? Ja/nee

Voor het vervolg van de zorg is het verder vereist dat de JGZ door de NICU’s op de hoogte wordt gebracht wat de uitslag van de NICU- gehoorscreening was.

Het bericht met de uitslag wordt idealiter automatisch gedeeld tussen de landelijke database van de NICU gehoorscreening en het vigerende Neonatale gehoorscreenings Informatie Systeem van de JGZ (CANG). Het gebruik van het CANG als bron- en doelapplicatie voor de gegevensuitwisseling ligt in lijn met de al ingezette ontwikkeling van gegevensuitwisseling tussen het DD JGZ en het CANG. Tot deze digitale uitwisseling gerealiseerd is beveelt de werkgroep aan om landelijk afspraken te maken over de manier waarop deze informatie kan worden uitgewisseld tussen JGZ en NICU.

Ouders van NICU kinderen blijken geen betrouwbare informatiebron te zijn als het gaat om het vaststellen of het gehoor bij een kind al dan niet in de NICU’s wordt of is gescreend. Ouders verblijven gedurende de NICU opname veelvuldig in het ziekenhuis en zijn daarom ook vaak niet bereikbaar voor de JGZ. De overdracht van informatie vanuit het ziekenhuis naar de JGZ zoals beschreven in de JGZ Richtlijn “Vroeg en/of SGA geboren kinderen” volstaat ook niet omdat het screeningsbericht voor een goede uitvoering van de neonatale gehoorscreening in een veel eerder stadium afgegeven moet worden dan nu het geval is.

Referenties

Van Dommelen P, van Straaten HL, Verkerk PH, & Dutch NICU Neonatal Hearing Screening Working Group. (2011). Ten-year quality assurance of the nationwide hearing screening programme in dutch neonatal intensive care units. Acta Paediatrica (Oslo, Norway : 1992), 100(8), 1097-1103.

Van Straaten HL, Hille ET, Kok JH, Verkerk PH, & Dutch NICU Neonatal Hearing Screening Working Group. (2003). Implementation of a nation-wide automated auditory brainstem response hearing screening programme in neonatal intensive care units. Acta Paediatrica (Oslo, Norway : 1992), 92(3), 332-338.


Pagina als PDF