Verre reizen

Kan ik met mijn baby naar een ver land vliegen?

Kan ik mijn baby meenemen in de auto naar Spanje op vakantie?

Kan ik mijn baby meenemen naar de wintersport?

Uit geen enkel onderzoek is tot dusverre gebleken dat reizen per vliegtuig gevaarlijk is voor een baby. Wel is het verstandig om tijdens de reis zoveel mogelijk vast te houden aan het normale ritme van de baby. Verstoring van het waakslaapritme – door een verkoudheid, maar ook door een lange reis - kan leiden tot een (uitgeputte) extra diepe slaap. Uit zo'n diepe slaap is het kind moeilijker wekbaar, en daardoor extra kwetsbaar als het in een bedreigende situatie terecht komt.

Het is dus bij elke reis met een baby verstandig om het vertrouwde ritme van het kind - voeden, verzorgen, rusten, slapen - zo veel mogelijk aan te houden. Let daar ook na aankomst extra op. Verder gelden zoals altijd de aanbevelingen om de baby niet op de buik te laten slapen, niet in de buurt van het kind te roken en attent te zijn op warmtestuwing. Pas kleding en slaapplaats zo goed mogelijk aan als de temperatuur in de cabine of op de plaats van bestemming hoog oploopt.

Het geven van slaapmedicatie om de vlucht te vergemakkelijken moet sterk worden afgeraden. Medicijnen met slaapverwekkende (bij)werking mogen onder de twee jaar nóóit toegediend worden.

Een reis per auto naar Spanje (of vergelijkbare bestemming) duurt aanmerkelijk langer dan een vliegreis en dat maakt het aanzienlijk lastiger, wellicht te lastig, om aan bovenstaande leidraad te voldoen. Zelfs aan een goedgekeurd babyautostoeltje kleven voor een jonge baby risico’s, vooral voor te vroeg geborenen, bij verkoudheid of grieperigheid, verhoging en bepaalde (hart)afwijkingen. Bedenk dat een jonge baby altijd het best af is in de eigen, vertrouwde omstandigheden thuis. Het kan geen kwaad u steeds af te vragen of het echt noodzakelijk is om met uw baby op pad te gaan.

Als u tot een buitenlandse reis besluit, is het verstandig om tevoren na te gaan welke vaccinaties voor de baby worden aangeraden.

Baby’s kunnen leven op grote hoogte, maar wie uit ons laag gelegen land een zuigeling wil meenemen op wintersport, moet, afgezien van de reis met extra risico’s rekening houden. In Zwitserland wordt geadviseerd om de hoogte voor een baby jonger dan 1 jaar te beperken tot 2000 meter. Hogerop vergt een gewenningsperiode van vier dagen op circa 1000 tot 2000 meter.
Ogen en huid van de baby moeten worden beschermd tegen de zon. Een verkoudheid kan in de ijlere omgeving extra hevig uitpakken. En het is vanwege de kans op vallen en botsingen ten sterkste af te raden om te gaan skiën met een baby in een draagzak o.i.d.

Deel dit met je netwerk