Temperatuur

Overal staat dat de babykamer niet warmer mag zijn dan 18 graden, maar wat doe je dan in een hete zomer?

In de eerste zes tot acht levensweken is 20 graden een goede slaapkamertemperatuur. Bij een premature (te vroeg geboren) baby telt u daar het aantal weken 'te vroeg' bij op. Daarna ligt de ideale temperatuur voor een zich goed ontwikkelende baby tussen 15 en 18 graden. Stel de centrale verwarming in het slaapvertrek daar op af.

In de zomer kan het erg warm worden. Op heel warme dagen is het verstandig om er net als voor uzelf ook voor de baby het beste van te maken: desnoods alleen in een rompertje in een leeg bedje, desgewenst onder een klamboe (buiten bereik van de babyhandjes). Laat eventueel een raam open. Voorkom dan wel dat de baby op de tocht komt te liggen. Als u bij uitzonderlijke hitte een ventilator gebruikt, richt de luchtstroom dan niet op de baby. Hou bij gebruik van airco ook rekening met abrupte temperatuurverschillen tussen vertrekken.

Wiegendood komt niet vaker in de zomer voor, juist eerder in de winter. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de neiging om juist in de wintermaanden de kinderen extra warm aan te kleden en toe te dekken – te warm soms voor de moderne slaapkamer met centrale verwarming.

Nu we het daar toch over hebben: doe ook wat aan de kleding van de baby als het in de auto lekker warm wordt of wanneer u uit de frisse buitenlucht een warme omgeving binnengaat. Warmtestuwing is een effect dat zich heel snel kan voordoen en dat gevaarlijk is voor een baby.

Erg belangrijk: Een baby regelt bijna het hele eerste levensjaar zijn temperatuur vooral via het hoofdje. Alleen in de eerste levensweek - bij prematuren wat langer - kan een mutsje de baby helpen op temperatuur te blijven. Laat het hoofd daarna binnenshuis tijdens het slapen altijd onbedekt. Neem verder uzelf als maatstaf. Heeft u het warm en wilt u wat luchtigers aan, dan heeft de baby daar ook behoefte aan.
Handig is een thermometer in de babykamer.

Als u wilt controleren of uw slapende baby het niet te warm heeft, voel dan aan het nekje. Meer zekerheid nog geven de voetjes. Voelen die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.

Deel dit met je netwerk