Nieuw matrasje of niet

Ik ben zwanger van mijn derde kindje. Voor de vorige twee heb ik steeds een nieuw matrasje aangeschaft, maar is dit wel echt nodig?

Niet per se. De steeds weer opduikende onrust over gebruikte matrasjes is jaren geleden veroorzaakt door publicatie van een inmiddels volkomen weerlegd wetenschappelijk onderzoek dat concludeerde dat er in oude matrasjes giftige gassen zouden ontstaan. Een goed matrasje, nieuw of (eerder door u zelf) gebruikt, is vlak, stevig en - natuurlijk is hygiëne belangrijk – schoon. Er zijn onderzoekers die stellen dat bacteriën zich kunnen ontwikkelen in polyurethaan dat door gebruik wat is versleten en waarin vocht is terechtgekomen. Vertrouwt u een (door een ander) gebruikt matrasje niet, gebruik het dan niet.

Het is in elk geval verstandig om het oppervlak van een matras te beschermen door gebruik van een stevige onderlegger, met een laken daaroverheen. Kies echter geen materiaal dat geheel afsluit, waardoor lichaamswarmte en vocht niet weg kunnen.

Er worden matrassen aangeboden die zijn geïmpregneerd, o.a. om muggen af te weren en huisstofmijt te bestrijden. Volgens de fabrikanten is het gebruikte middel veilig. Echter: dergelijke middelen kunnen slechts effectief zijn als ze schade aanrichten bij levende organismen. Het is principieel verwerpelijk om een baby bloot te stellen aan dergelijke middelen. Veilige alternatieven zijn horren, een klamboe en een wasbare matrashoes. Zie verder bij matras en matrasbeschermer.

Deel dit met je netwerk