Fopspeen

Ik hoor tegenstrijdige adviezen over het 'gebruik' van de fopspeen. Is dat nu veilig of niet?

Nederland liep in 1996 voorop met het advies om een fopspeen te gebruiken. Nadien kwamen er steeds meer studies waaruit de fopspeen als een zelfstandige veiligheidsbevorderende factor te voorschijn kwam. Dat geldt vooral als er geen borstvoeding wordt gegeven; bij borstvoeding, die op zichzelf al beschermend werkt, is het effect geringer.

Inmiddels zijn ook andere landen (Amerika, Duitsland, Engeland, etc) overtuigd. Uit die studies blijkt wel dat bij het gebruik aan enkele voorwaarden moet worden voldaan. Die komen erop neer dat gebruik van een fopspeen het best kan worden beperkt tot hulpmiddel bij het in slaap vallen en tot troosthulpje wanneer een baby zich duidelijk ongemakkelijk voelt of vermoeid is. Gebruik de speen dus niet de hele dag door. De fopspeen wordt gezien als een 'gerust steller', die het kalm in slaap vallen bevordert.

Als de baby eenmaal in slaap is gevallen zal de speen in de meeste gevallen al na korte tijd (een kwartiertje) uit de mond glijden. Mocht de baby zo liggen dat de speen niet weg kan, dan kunt u hem zelf voorzichtig uit de mond trekken. Als dat gaat kunt u het mondje van de baby sluiten, opdat de ademhaling door de neus wordt gestimuleerd. Dat is echter niet altijd mogelijk.

Op die manier gebruikt bevordert de fopspeen rust en vertrouwen bij de baby. Echter: Legt u een baby die aan een speen is gewend opeens zonder dit middel te slapen, dan blijkt uit diverse studies dat daarmee onrust wordt gewekt. Eenmaal in gebruik is regelmaat dus belangrijk.

Weerstand tegen de fopspeen komt vooral voort uit de vrees dat de borstvoeding zou worden verstoord. Daarom is het advies: geef voorrang aan borstvoeding, laat deze eerst goed op gang komen en ga dan pas een speen gebruiken. Dat borstvoeding en fopspeen elkaar helemaal niet dwars hoeven te zitten wordt duidelijk uit het voorbeeld van Zweden, waar een overgrote meerderheid van de moeders – véél meer dan in Nederland – langdurig borstvoeding geeft, terwijl zij tevens grootverbruikers zijn met meer dan dertig spenen per baby in het eerste levensjaar.

Een ander bezwaar zou bedreiging van het gebit zijn, maar als speengebruik tijdig – dat wil zeggen: tegen het einde van het eerste levensjaar – wordt afgebouwd, is er geen sprake van enig nadeel. Het is wel juist dat overmatig gebruik van de fopspeen de kans vergroot op middenoorontsteking en mondinfecties. Ook met het oog daarop is het verstandig de speen alleen te geven voor het slapen gaan.

Zie ook Fopspeen onder producten veilig of onveilig.

Deel dit met je netwerk