Nieuws 28 maart 2019

Platform 51 (PL51) & Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Samen voor Impact.

Platform 51 (PL51), het in 2016 door CJG Rijnmond opgerichte innovatieplatform voor de jeugdgezondheidszorg, wordt per 1 april 2019 onderdeel van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De werkwijze en het gedachtegoed van het jonge platform heeft de potentie uit te groeien tot een sterk, landelijk opererend innovatielabel. Het NCJ, landelijk innovatie- en kenniscentrum voor de jeugdgezondheidszorg is blij met deze slimme samenwerking. Samen voor impact!

PL51 organiseert en verbindt lokale veranderinitiatieven voor de jeugdgezondheidszorg en maken de praktische uitvoering mogelijk. Door met nieuwe technologieën en (kennis)netwerken te werken en door in gesprek te zijn met professionals, ouders en kinderen. PL51 leverde de afgelopen jaren diverse innovaties op, zoals Luna de Robot, de workshop ‘Dromen vangen’, de Ouderschapsaftelkalender en het consultatiebureau van de toekomst.

‘De JGZ heeft baat bij een krachtig en impactvol innovatieplatform. Om landelijk de kennis over en van innovatie bij elkaar te bundelen en te ontsluiten; innovaties landelijk te ontwikkelen en van onderop te stimuleren, of lokale initiatieven juist landelijk beter en steviger te verankeren. Zo’n landelijk platform zou de komende jaren moeten uitgroeien tot de vuurtoren voor al die varende innovaties in de onstuimige zee van de JGZ en gemeenten.’ Igor Ivakic, directeur NCJ

NCJ innovatie- en kenniscentrum

Het NCJ is het landelijk innovatie- en kenniscentrum voor de JGZ. Het NCJ blijft de komende jaren een impactvolle bijdrage leveren aan een sterke en relevante JGZ. Onder andere met onze landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda, de JGZ Techagenda en het NCJ innovatieatelier. Goede voorbeelden van het NCJ en haar innovatiefunctie zijn onder andere de ontwikkeling van de landelijke monitor Jeugd in Beeld (JIB), de documentaire over ouderschap ‘Ticket to the tropics’, het JGZ-richtlijnenspel, de lancering van de JGZ-richtlijnenapp, en het Platform voor Ouders (in ontwikkeling). Door PL51 als innovatielabel op te nemen onder de vlag van het NCJ kunnen we (lopende) innovaties verbinden en uitdragen.

Twee nieuwe NCJ changemakers

Met de komst van PL51 wordt het NCJ versterkt met twee nieuwe ‘changemakers’: Michel Osseweijer en Valentine Ockhuizen. Zij blijven de drijvende krachten achter het platform, ook nu PL51 onderdeel uit zal maken van het NCJ. Samen brengen zij nieuwe expertise en (lokale) ervaring met zich mee en gaan zij zich met ons inzetten om innovaties in de JGZ meer te richten, te versterken en te versnellen.

‘Door het succes dat Platform 51 op landelijk niveau heeft gekregen is het haar moederorganisatie (CJG Rijnmond) ontstegen. We hebben daarom in de afgelopen periode gezocht naar een organisatie, waarbij het gedachtegoed en de werkwijze van Platform 51 kan worden doorgezet en waarbij de landelijke uitstraling vorm zou kunnen krijgen. Die organisatie hebben we gevonden in het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Onder de vlag van het NCJ kan Platform 51 hét landelijke platform worden om innovaties binnen de JGZ in Nederland te stimuleren, activeren, motiveren en helpen organiseren. Maar ook om de innovatiekracht die er al is in het land te bundelen en samen te brengen.’ Valentine Ockhuizen en Michel Osseweijer, oprichters Platform 51.

Ambities

Innovatie & Technologie zien wij onlosmakelijk verbonden met de preventie. Het doel voor de komende jaren is om innovaties in het Jeugddomein meer te richten. Samen met andere key spelers de innovatieagenda bepalen. Ervoor zorgen dat ‘innovaties by design’ te schalen zijn. De verbinding tot stand brengen tussen de nodige lokale innovatie-energie en de landelijke coördinatie daarvan. Denken en doen, durven het voortouw te nemen, maar ook durven loslaten. Het opzetten van een gezond ecosysteem om het Jeugddomein, waarbij óók universiteiten, hbo- en mbo-scholen, als ook marktpartijen, belangrijke partners zijn.

Event: ‘Samen toekomst maken’

Het NCJ is samen met Garage 2020, Platform 51, GGD GHOR Nederland, Actiz en iHub betrokken bij de organisatie van het event ‘Samen toekomst maken’. Het is voor het eerst dat er binnen het jeugddomein een dergelijk initiatief wordt ondernomen dat zo breed wordt gedragen.

Op 16 april 2019 vindt het event ‘Samen toekomst maken’ plaats in De Fabrique in Utrecht. Het is een uniek event waar voor het eerst organisaties uit verschillende sectoren uit het jeugddomein op zo’n grote schaal samenwerken en samenkomen. Op het event worden kennis, tools, ervaringen en vraagstukken over (digitale) innovatie in het jeugddomein bij elkaar gebracht. Om samen én van elkaar te leren hoe je fundamenteel anders kunt innoveren en om stil te staan bij de rol die digitalisering daarin kan spelen. Aanmelden voor dit event is nog mogelijk.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.