Diensten

Het ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Wat doen we voor ouders om een positieve ouderschapsbeleving te ondersteunen? Wat doen we voor kwetsbare zwangeren? Hoe houden we onze jeugd gezond en stimuleren we hun ontwikkeling? Hoe werken we lokaal slim samen? Dit zijn voorbeelden van vraagstukken waar het NCJ zich voor inzet.

Het NCJ is hét landelijk innovatie- en kenniscentrum voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Ons doel: ieder kind kan gezond, veilig en kansrijk opgroeien. Van preconceptie tot en met adolescentie. Daarvoor zetten wij onze kennis en expertise in. We geven advies aan iedereen die samen met ons veerkrachtige generaties wil creëren.

 • Werk je met ouders en kinderen en heb je vragen over jouw dagelijkse praktijk?
 • Maak je beleid en zoek je een sparringpartner voor het invullen van lokaal preventiebeleid? 
 • Wil je meer weten over preventie, de JGZ en/of slimme samenwerkingen vinden? 

Onze adviseurs zijn changemakers. Vanuit hun expertise helpen zij je graag verder! 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek >

Wij adviseren

 • Jeugdgezondheidszorg organisaties (management, staf/beleid, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen)
 • Gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden
 • Brancheorganisaties van JGZ-organisaties
 • Beroepsgroepen: jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten, verloskundigen, kraamverzorgenden, leerkrachten
 • Publieke en private organisaties die zich bezighouden met de gezondheid van de jeugd
 • Jeugdhulpinstellingen
 • Opleidingsinstituten
 • Kinderafdelingen van o.a. ziekenhuizen

Wij bieden

Wij ondersteunen JGZ-organisaties bij hun dagelijkse praktijk en adviseren o.a. gemeenten en beleidsmakers over lokaal preventie- en jeugdbeleid. Ook delen wij kennis over (de aanpak van) maatschappelijke vraagstukken zoals ouder- en opvoederschap, stress, gezonde leefomgeving, kindermishandeling, schoolverzuim en armoede. Het NCJ biedt: 

Interventies

Er zijn gerichte effectieve programma’s (interventies) om maatschappelijke uitdagingen zoals kindermishandeling, schoolverzuim en armoede aan te pakken. Deze interventies hebben als doel kwetsbare zwangeren en (aanstaande) ouders/gezinnen passend te ondersteunen. We bieden 5 interventieprogramma’s:

Gespreks- en signaleringsmethodieken

 • Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ) brengt de sterke kanten en ontwikkel- en zorgbehoeften van een kind of gezin in kaart om tijdig tot passende ondersteuning te komen. Lees meer
 • SamenStarten is gericht op het ondersteunen van ouders bij de brede opvoedsituatie van het gezin. En volgt de psychosociale ontwikkeling van het kind vanaf de geboorte. Zorgen worden besproken langs 5 domeinen. Lees meer

Huisbezoek programma’s voor kwetsbare gezinnen

 • Stevig Ouderschap geeft gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug door middel van huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige met aandacht voor zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en hun sociale netwerk. Lees meer
 • VoorZorg biedt kwetsbare jonge aanstaande moeders begeleiding tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren. Lees meer

Ondersteuning van organisaties

 • M@ZL pakt schoolverzuim integraal aan in het voortgezet onderwijs en het MBO. Lees meer

Download onze brochure interventies >

Trainingen, workshops en (na)scholingen

Het NCJ verzorgt trainingen, workshops en (na)scholingen rond thema’s en actuele onderwerpen als ouderschap, stress, armoede en een gezonde leefomgeving. Dit kan uiteraard ook op maat en incompany. Bekijk ons actuele aanbod van trainingen en workshops of neem contact op met een NCJ-adviseur over trainingen.

Bekijk ons aanbod >

Maatwerk

Iedere organisatie is anders. Wij adviseren, ondersteunen en verbinden daarom ook op maat. Voorbeelden van waardevolle trajecten die wij op maat hebben verzorgd vind je in ons maatwerkportfolio. Het NCJ wordt deels gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Tegen betaling bieden we ook maatwerktrajecten aan.

Neem contact met ons op voor advies op maat >

JGZ expertise pakket

Een sterke uitvoeringspraktijk met aandacht voor kwaliteit en evidence based werken is essentieel voor het bieden van de beste jeugdgezondheidszorg aan ouders en jeugdigen. Om dit te borgen wordt het vakmanschap van de JGZ blijvend gestimuleerd en expertise op peil gehouden. Abonneer jouw JGZ-organisatie op het JGZ expertise pakket. Dit pakket geeft JGZ-professionals toegang tot o.a. e-learnings in de JGZ Academie en het JGZ Richtlijnenspel (geaccrediteerd).

Lees meer over het JGZ expertise pakket >

Neem contact op met een NCJ-adviseur over het JGZ expertise pakket >

Events

Het NCJ verbindt en inspireert het JGZ-veld door het organiseren van uiteenlopende events. Zoals JGZ Live!, het online actualiteitenprogramma voor managers, staf- en beleidsmensen en professionals in de Jeugdgezondheid. Met wekelijks interessante gasten, actuele thema’s en inspirerende gespreksonderwerpen.

Bekijk de agenda >

Richtlijnen

Hoe begeleid je een gezin bij het overlijden van een kind? Hoe stimuleer je moeders om borstvoeding te geven? En hoe spoor je oogafwijkingen op? Deze wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor JGZ-professionals bieden handelingsperspectief en vergroten de kwaliteit van zorg. 

Raadpleeg JGZ Richtlijnen >

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je kennis over uiteenlopende thema’s, denk aan factsheets, onderzoeken, blogs, presentaties, video’s etc. 

Naar de bibliotheek >

JGZ Interventiebibliotheek

De interventiebibliotheek geeft informatie over erkende preventieve interventies die uitgevoerd (kunnen) worden door de JGZ. 

Naar de JGZ Interventiebibliotheek >

Deel dit met je netwerk

Onze bijdrage aan veerkrachtige generaties!

Om te laten zien hoe de sector jeugdgezondheid bijdraagt aan veerkrachtige generaties, delen wij persoonlijke verhalen van JGZ-professionals, ouders en jeugdigen via 'Veerkrachtige generaties'

NCJ brochure

Download onze brochure met een overzicht van ons dienstenaanbod (volgt binnenkort).

Contact

Onze adviseurs denken graag met je mee. Neem voor een vrijblijvend adviesgesprek contact met ons op.  

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen >

Over het NCJ

Zorg redt levens, preventie generaties. Wij adviseren, ondersteunen en verbinden. Collectief en op maat. Gevraagd en ongevraagd. Voorbeelden van projecten waar wij mee bezig zijn geweest lees je in onze jaarverslagen. Het NCJ wordt deels gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Tegen betaling bieden we ook maatwerktrajecten aan.

Lees meer over het NCJ >