Nieuwsbericht

Contactpersoon:
Nynke Steenbergen adviseur
Telefoon: 06 - 28 27 00 76
E-mail: nsteenbergen@ncj.nl

NCJ organiseert Week van de Ouder 2020

donderdag 28 mei 2020

Van 1 t/m 7 juni 2020 vindt de derde editie van de Week van de Ouder plaats. Met de Week van de Ouder willen wij aandacht genereren voor het aansluiten bij de leefwereld van ouders en hun ouderschap. Het thema van dit jaar is: het veerkrachtsysteem van ouders, de buffers van ouderschap.

De Week van de Ouder is opgericht naar aanleiding van de door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen ‘Internationale Dag van de Ouders’ op 1 juni. Deze dag is uitgeroepen om ouders over de hele wereld te waarderen voor hun onzelfzuchtige en levenslange toewijding aan hun kinderen. Met de Week van de Ouder willen wij hier op voortborduren door aandacht te vragen voor de aansluiting bij de leefwereld van ouders en hun ouderschap.

De buffers van ouderschap

Dit jaar staat het veerkrachtsysteem van ouders, de buffers van ouderschap, centraal. Volgens de ouderschapstheorie van Alice van der Pas bestaat het veerkrachtsysteem van ouders uit vier buffers: (1) een solidaire gemeenschap, (2) een goede taakverdeling, (3) het innemen van een metapositie en (4) ‘goede ouder’ ervaringen. Om aandacht te vragen voor de veerkracht van ouders zullen we tijdens de Week van de Ouder dieper ingaan op de vier buffers.

Terugblik via JGZ Live!

We zullen de Week van de Ouder beginnen met een inleiding van de vier buffers afkomstig uit de ouderschapstheorie. Hierbij zullen de vier buffers en het belang van de buffers worden toegelicht. Vervolgens zoomen we, aan de hand van artikelen, vlogs en podcasts, elke dag in op één buffer. Deze zullen we dagelijks delen via onze sociale kanalen en de website. Wil je dagelijks de artikelen en andere bijdragen van die dag automatisch ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor de verzendlijst via onderstaande button en blijf op de hoogte! Afsluitend blikken we op dinsdag 9 juni van 15:00 tot 16:30 via een JGZ Live! themabijeenkomst met verschillende ouderschapsdeskundigen terug op de Week van de Ouder. In deze themabijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over ouderschap en hoe je als professional de buffers van ouders kan versterken.