Nieuwsbericht

Contactpersoon:
Marga Beckers adviseur
Telefoon: 06 - 53 97 53 19
E-mail: mbeckers@ncj.nl

Integraal werken: met jouw gemeente of wijkteam deelnemen aan een begeleide sessie op maat?

dinsdag 22 mei 2018

Het programma ‘Integraal Werken in de Wijk’ (IWW) zoekt gemeenten of (sociale) wijkteams die deel willen nemen aan één van de twee door IWW begeleide maatwerk sessies op locatie. Ga voor een dompelsessie waarin je aan de hand van de Reflectietool ‘Ruimte geeft vaart’ op niet alledaagse wijze in gesprek gaat over het verbeteren van de toegang tot zorg en ondersteuning in jouw gemeente. Of ontdek tijdens een workshop met de Kennisbouwstenen over welke specifieke kennis jouw wijkteam moet beschikken. De begeleide sessies worden eenmalig tegen gereduceerd tarief aangeboden aan vier gemeenten.

Doel van de begeleide sessies op locatie

Het doel van de begeleide sessies is tweeledig:

  • Jouw team, organisatie of netwerk krijgt met de dompelsessie ‘Reflectietool’ inzicht in de knelpunten en verbetermogelijkheden m.b.t. toegang in de gemeente. Of je krijgt met de workshop ‘Kennisbouwstenen’ de kennis van jouw team in kaart. Hierbij heb je scherp voor ogen met welke vragen inwoners uit jullie wijk een beroep op jullie doen en welke kennis daarvoor nodig is.
  • Met de opgedane informatie en ervaring kunnen wij de reflectietool, kennisbouwstenen en begeleide sessies doorontwikkelen voor andere gemeenten.

Sessie 1. Dompelsessie met de Reflectietool ‘Ruimte geeft Vaart’

Inwoners die informatie zoeken, problemen ondervinden en hulp nodig hebben, willen graag snel en effectief geholpen worden op een manier die past bij hun situatie. De toegang - het moment van aanmelding tot aan het bieden van passende zorg en ondersteuning - moet vloeiend verlopen. Maar dat lukt niet altijd. Welke ruimte heb jij om te handelen en een passend plan op te stellen? Zijn regels en protocollen ondersteunend? Kunnen en mogen jullie hier beargumenteerd van afwijken?

Tijdens deze dompelsessie breng je met hulp van de Reflectietool ‘Ruimte geeft Vaart’ in kaart welke zaken kunnen schuren in de toegang tot zorg en ondersteuning die verbeterd kunnen worden. Met de tool krijg je inzicht in knelpunten, oplossingsrichtingen en creëer je hiervoor commitment bij alle betrokken partijen.

Sessie 2. Workshop Kennisbouwstenen

Verschillende vragen over uiteenlopende onderwerpen van diverse doelgroepen. Dat is waar jij als wijkteammedewerker in de dagelijkse praktijk mee te maken hebt. Wat betekent dat voor de kennis – zowel de algemene als specifieke – waarover je als wijkteam of netwerk moet beschikken? Én hoe kom je snel aan ontbrekende kennis?

Tijdens de workshop ‘Kennisbouwstenen’ ontdekken we samen jullie ontwikkelingsmogelijkheden door in kaart te brengen over welke algemene en specifieke kennis jullie moeten beschikken. Zo wordt helder welke kennis nog ontwikkeld kan worden en wanneer jullie een specialist kunnen inzetten.

Meer informatie en aanmelden

Wil jij met jouw (sociale) wijkteam deelnemen aan één van onze begeleide sessies? De eerste 4 gemeenten (twee per tool) - inclusief het (sociaal) netwerk - mogen tegen gereduceerd tarief deelnemen.

Bekijk de flyer voor meer informatie over jullie deelname en de kosten >

Aanmelden

Meld jouw (sociale) wijkteam aan door te mailen naar J.vanderWaerden@movisie.nl o.v.v. ‘Dompelsessie Reflectietool’ of ‘Workshop Kennisbouwstenen’.

Voor vragen kun je contact opnemen met Jeske van der Waerden via J.vanderWaerden@movisie.nl of 06-55440610.

Programma Integraal werken in de wijk

In het programma Integraal werken in de wijk bundelen Movisie, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Jeugdinstituut, Vilans en de Werkplaatsen Sociaal domein hun krachten om kennis te verzamelen, verrijken en verspreiden over de integrale aanpak van meervoudige vragen en problemen. Dit doen wij in nauwe samenwerking met de praktijk. Ons doel is: beleidsmakers en professionals inzicht geven in wat werkt.

Bekijk de website van Integraal werken in de wijk