Blog 24 februari 2021

Keien op de weg

Sinds 2019 wordt er in de stad Groningen Stevig Ouderschap aangeboden. Een methode voor ouders die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Stevig Ouderschap gaat uit van de eigen kracht en behoeften van ouders bij de invulling van hun ouderschap. De gesprekken zijn uiteenlopend en gaan bijvoorbeeld over verwachtingen over de ontwikkeling van hun kind, de rol van ouder hierin, over wat het kind nodig heeft en hoe je signalen van je kind kunt herkennen.

Afgelopen twee jaar mocht ik in de stad Groningen diverse gezinnen Stevig Ouderschap bieden. Recentelijk kwam bij het afsluiten van twee trajecten de kracht van Stevig Ouderschap voor mij krachtig naar voren: In een evaluatie van een moeder met keien op de weg en bij de afsluiting van een traject met een kei van een moeder.

Een moeder schreef in een evaluatie over haar ervaring met Stevig Ouderschap het volgende:

“Zij is naast mij gaan staan en heeft met mij gekeken naar alle keien op de weg. Hoe gaat het met je na de bevalling? Weet je welke fase er aan zit te komen? Maar we keken ook naar hoe mijn dagritme eruit zag, wat ik zelf kon en wat ik uit kon besteden. Ook dat ik tegen mijn baby mocht gaan praten om uit te leggen wat ik met haar ging doen of een aanzetje tot spel mag geven. Kortom, simpele dingen waar ik zelf niet aan dacht. Dit alles vanuit een respectvolle, coachende wijze waardoor ik zelf aan het denken werd gezet. Ik zie het Stevig Ouderschap als een vinger aan de pols, een steuntje in mijn rug die enorm heeft geholpen.”

Deze moeder gaf een evaluatie om u tegen te zeggen, die laat zien wat Stevig Ouderschap voor haar heeft betekend. Waar bovenstaande moeder de keien op haar weg als obstakel zag, ben ik als jeugdverpleegkundige deze week ook een kei van een moeder tegen gekomen.

Zo sloot ik afgelopen week bij een alleenstaande moeder een Stevig Ouderschap traject af. Deze moeder komt uit een Zuid-Aziatisch land en woont sinds drie jaar in Nederland. Ze kwam vanuit een situatie met huiselijk geweld naar Groningen samen met haar baby. Een vrouw die ik heb leren kennen als een moeder met veel liefde voor haar kind, struggling met haar gezinssituatie, een klein sociaal netwerk, familie op afstand en de invloed daarvan op haar en haar kind. Ze wilde onder andere dat ik mee dacht over de ontwikkeling van haar kindje, de rol van haar als gescheiden moeder en ook over de rol die de vader in het leven van hun kind heeft.

Bij het afsluiten van dit traject vertelde zij, vol trots en met emotie, hoe zij met de juiste begeleiding van diverse mensen een weg heeft gevonden in het ouderschap samen met haar ex-partner. Samen kunnen ze er als ouder voor dit kind zijn, vanuit verschillende culturen maar met een gezamenlijke drijfveer; namelijk de liefde voor hun kind.

Ik bedacht dat ik als Stevig Ouderschap verpleegkundige vaak samen met ouders naar keien op hun weg kijk en probeer hoe ouders hier voorbij aan kunnen gaan, er over heen kunnen stappen zonder te struikelen. Ik had vandaag een “kei” van een moeder, op mijn weg als Stevig Ouderschap verpleegkundige gezien.

Bedankt “kei van een moeder” dat ik een stukje met je mee mocht lopen.

Over de auteur

Bianca Klaver

Bianca Klaver is sinds april 2016 werkzaam als jeugdverpleegkundige bij de
GGD in Groningen. Een ‘prachtbaan’ zoals ze het zelf omschrijft, waarbij
geen dag hetzelfde is. Ze wil op een laagdrempelige, normaliserende en
preventieve wijze aansluiten bij de zorg rondom o.a. gezinnen, kinderen,
scholen, kinderdagcentra in samenwerking met het JGZ-team. De zorg
rondom zwangeren in kwetsbare situaties en Stevig Ouderschap zijn pijlers
die ze als zeer waardevol en belangrijk vindt in de preventieve
jeugdgezondheidszorg.

Lees meer over Bianca Klaver

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.