JGZ Live! De kracht van ontmoeting

JGZ Live! is het online actualiteitenprogramma voor managers, staf- en beleidsmensen en professionals in de Jeugdgezondheid. Met wekelijks interessante gasten, actuele thema’s en inspirerende gespreksonderwerpen.
Datum
26 januari 2022
Tijd
15:00 - 16:30 uur
Locatie
Online, via Zoom
Kosten
N.v.t.

Programma

Gelijke kansen voor een diverse jeugd’ is een driejarig onderzoeksproject (2018-2021) binnen de route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’ van de Nationale Wetenschapsagenda. In vijf deelprojecten staan de ontwikkelingskansen van jongeren tussen de 10 en 18 jaar centraal. Samen met het NCJ wordt gekeken wat relevant en actueel onderzoek (in en buiten het project) betekent voor iedereen die werkt met en voor de jeugd.Op 2 juni 2021 trapten we in JGZ Live! af met het deelproject: Gelijke kansen in de jeugdgezondheid.

In deze editie van JGZ Live! gaat het over de kracht van ontmoeting (deelproject 5).

De kunst van het nabij komen en écht ontmoeten is niet vanzelfsprekend. In dit onderzoek stond de vraag centraal welke competenties en aanpakken de jeugdprofessional kunnen versterken in het streven naar een beter bereik en echte ontmoeting.

Verstaan we de kunst van passend, actief, vaardig en diversiteit-gevoelig communiceren zoals we dat het liefste willen?

  • het aanpassen aan de behoeften van ouders tijdens het gesprek, 
  • het activeren van ouders in het vinden van oplossingen, 
  • het toepassen van (klassieke) gesprekstechnieken en 
  • het rekening houden met en lijken op de (etnische) achtergrond van de ouder(s), vinden ouders zelf minder belangrijk. Wel van belang voor hen = dat de professional zich openstelt voor de ander, luistert, niet veroordeelt en gelijkwaardig is in de communicatie. 

 ‘Een goede relatie is dé voorwaarde voor goede zorg en steun aan ouders en jeugdigen in de wijk, juist ook degenen die ver afstaan van het aanbod.’

Hoe helpen we onszelf en elkaar om te groeien in deze kunst van vakmanschap? Deel je lessen, tips en behoeften in JGZ Live! met collega’s uit het hele land.

Aanmelden

Meld je aan>

Meer informatie

Voor meer informatie over JGZ Live! ga je naar de JGZ Live! pagina of kun je contact opnemen met Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl.

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl

Deel dit met je netwerk