JGZ Live! - Corona en de veranderingen in schoolverzuim

JGZ Live! is het online actualiteitenprogramma voor managers, staf- en beleidsmensen en professionals in de Jeugdgezondheid. Met wekelijks interessante gasten, actuele thema’s en inspirerende gespreksonderwerpen.
Datum
10 november 2020
Tijd
15:00-16:30 uur
Locatie
online, via Zoom

Programma

Door COVID-19 heeft schoolverzuim een aantal nieuwe aspecten gekregen. Naast meer verzuim door quarantaine-verplichtingen en milde klachten, zijn er leerlingen die verzuimen om huisgenoten (met risicofactoren) niet te besmetten. Daarnaast zijn er ouders die hun kinderen thuishouden omdat ze bang zijn voor besmettingen op school.

Scholen hebben verwachtingen over de rol van de jeugdarts bij dergelijk verzuim. Meerdere collega’s lopen er tegenaan dat scholen van jeugdartsen een uitspraak willen dat de leerling wel naar school kan en moet, als hij of zij zelf niet ziek is. Scholen sturen er ook op aan dat leerlingen zoveel mogelijk naar school komen, omdat leraren niet - zoals in het voorjaar - zonder meer beschikbaar zijn voor thuisonderwijs. Ze staan immers weer voor de klas.

Er is ook een andere kant. In het voorjaar zagen we dat minder schoolgang voor een deel van de leerlingen voordelen heeft. Het wegvallen van de drukte van een klas, het verplichte ritme van klassikaal onderwijs en de race om de resultaten bood hen ruimte om op hun eigen manier te leren. Ook hier zien we vanuit een jeugdgezondheids-blik gevolgen van de crisis. In samenwerking met scholen vragen de ervaringen van kinderen die opbloeiden om voorsorteren op de periode na de crisis. Is aanwezigheid op school zaligmakend en willen we ‘na corona’ zoveel mogelijk terug naar vroeger, of kunnen we ook leren van corona?

Hoe kun je als JGZ-professional omgaan met vragen rond schoolverzuim in relatie tot corona? Welke antwoorden kunnen we elkaar bieden? En wat leren we van de coronacrisis in relatie tot het onderwijs? Samen met Astrid Nielen, voorzitter AJN gaan we er over in gesprek. 

In JGZ Live! van 10 november vinden we de antwoorden! 

Aanmelden

Meld je aan voor JGZ Live! >

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl of Peter Hulsen via phulsen@ncj.nl

 

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl

Deel dit met je netwerk