JGZ Live! - De impact van Covid-19 voor de JGZ

JGZ Live! is het online actualiteitenprogramma voor managers, staf- en beleidsmensen en professionals in de Jeugdgezondheid. Met wekelijks interessante gasten, actuele thema’s en inspirerende gespreksonderwerpen.
Datum
4 november 2020
Tijd
15:00-16:30 uur
Locatie
online, via Zoom

Programma

‘Het is dinsdag 17 maart 2020, het is 01:30 uur in de nacht. Ik lig wakker. Vanavond om 20:00 uur had ik een vergadering met alle jeugdverpleegkundigen, een collega jeugdarts in opleiding en de assistentes van ons team. Meestal vergader ik niet om 20:00 uur in de avond. Maar er is sinds een paar weken sprake van een Covid-19 uitbraak in ons land. Het bestuur, de staf en het management van onze JGZ-organisatie heeft dit weekend razendsnel een noodscenario uit de hoed getoverd. Het is een duidelijk plan. En het gaat in werking over twee dagen. En nu lig ik in bed en vraag me af waarom ik mee ga in deze gekte. “HOE dan?”, denk ik. “Je kan een noodscenario toch niet goed invoeren in twee dagen tijd?” “Hoe leveren we goede zorg aan kinderen als we deze twee dagen volle bureaus draaien en ondertussen vanaf woensdag alle kinderen getriageerd moeten hebben en de hele planning van de bureaus anders moet? Tegelijkertijd ouders in moeten lichten hierover, naar hen moeten communiceren wat de huidige regels zijn, dit op de locatie duidelijk aangeven met posters, liefst in vier talen en ga nog maar even door met de to-do lijst? En dat alles met de onderbezetting die er al ruim een jaar is qua jeugdartsen in ons team? Plus een aantal verpleegkundigen zal deze week helpen binnen de GGD, want daar zijn extra mensen nodig voor het bestrijden van Covid-19. Dat kan toch niet goed gaan?”

Iris van Boxtel, jeugdarts KNMG in opleiding, onderzocht voor haar stage Maatschappij en Gezondheid de gevolgen van Covid-19 voor de JGZ. Toen in maart de corona crisis uitbrak en er snel een crisisbeleid geïmplementeerd werd, heeft Iris meer dan ooit ervaren hoe belangrijk het is om samen te werken en op te trekken als beroepsgroep. Ze zag vooral veel chaos om haar heen. Hoe heb jij Covid-19 en het gevoerde crisisbeleid ervaren? Tijdens JGZ Live! op 4 november deelt Iris haar bevindingen. Praat mee en meld je aan! 

Bekijk haar onderzoeksresultaten

Bekijk de video met een korte introductie op de pagina van JGZ-Live!

Aanmelden

Meld je aan voor JGZ Live! >

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl.

 

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl

Deel dit met je netwerk